Persberichten
donderdag, 06 jul 2023

Vlaams Belang wil Extinction Rebellion, Antifa en BLM op nationale terreurlijst

Vandaag en de komende dagen voert Extinction Rebellion actie aan de Engie-centrale van Flemalle, en zou ook een blokkade van de kerncentrale van Doel gepland staan. Maar Extinction Rebellion is niet de enige beweging in dit land die vaak op onaanvaardbare of bijzonder gewelddadige manier van zich laat horen. “Ook andere extreem-linkse groeperingen zoals Antifa en BLM schuwen extreem geweld, plunderingen en zelfs regelrechte moordaanslagen niet”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Hij diende een voorstel van resolutie in om deze verenigingen op te nemen op de nationale terreurlijst.

Op de Belgische terreurlijst staan personen en organisaties die door de regering verdacht worden van terrorisme of banden met terroristen. Door opname op de lijst wordt hun de toegang tot financiële middelen zoveel mogelijk ontzegd. Eén van de organisaties die het Vlaams Belang op deze lijst wil is Antifa. “Antifa is een extreem-linkse organisatie die geweld niet schuwt”, zegt Depoortere. “Laatst kwam aan het licht dat Antifa een ‘dodenlijst’ had opgemaakt met daarop 250 namen en adressen, waaronder 53 politici van de Duitse partij AfD.” Naast een duidelijke oproep tot moord bevatte het ook precieze instructies over het bouwen van bommen. ‘Laten we de varkens van de AfD doden met explosieven’, staat in een statement dat op een links-extremistisch platform werd gepubliceerd.

“Doelbewust beschadigen van kunstwerken is ook terreur”

Naast Antifa wil het Vlaams Belang ook BLM (Black Lives Matter) op de terreurlijst laten plaatsen. “Betogingen van BLM – vaak met ondersteuning van Antifa-groepen – ontaarden steevast in zwaar geweld”, legt Depoortere uit.  In maart 2021 raakten maar liefst 36 agenten gewond bij zwaar geweld door BLM-betogers in Luik.  In juni 2020 leidde een BLM-manifestatie in Brussel eveneens tot zwaar geweld, en werd opnieuw de politie doelbewust aangevallen.

Ten slotte wil het Vlaams Belang ook voor Extinction Rebellion (XR) een plaats op de terreurlijst voorzien. De jongste jaren evolueren de acties van XR naar doelbewuste beschadigingen van cultureel-historisch erfgoed. “De Zonnebloemen van Vincent van Gogh, Les Meules van Claude Monet of Vermeers Meisje met de parel: allemaal zijn het wereldberoemde kunstwerken die besmeurd werden door de ‘klimaatactivisten’ van XR”, somt Depoortere op.

Het doelbewust beschadigen van kunstwerken zou eveneens moeten beschouwd worden als een terreuractiviteit die gericht is tegen de mensheid, vindt het Vlaams Belang.