Nieuws
dinsdag, 21 mei 2024

Vlaams Belang wil geen eiwitshift: “Vlamingen bepalen zelf wat ze eten”

Foto: iStock. Vlaams Belang wil geen eiwitshift: “Vlamingen bepalen zelf wat ze eten”

De Vlaamse regering en de EU vinden dat we te veel dierlijke en te weinig plantaardige eiwitten eten. Daarom voeren ze de zogeheten “Green Deal Eiwitshift op ons bord” uit, een initiatief dat spelers uit het hele voedingssysteem moet verenigen om ons eetpatroon te veranderen. “Uit een schriftelijke vraag aan minister Demir blijkt dat de Vlaamse regering hier al ruim 341.000 euro aan heeft gespendeerd,” zucht Vlaams volksvertegenwoordiger Sam van Rooy. Maar onze eetgewoonten zijn de afgelopen tien jaar amper veranderd en de overheid heeft zich daar niet mee te bemoeien. Laat de Vlaming helemaal zelf beslissen wel hij al dan niet eet.”

De Europese Unie en Vlaamse regering vinden dat de Vlaming minder dierlijke eiwitten moet consumeren om klimaatverandering tegen te gaan. Momenteel is de verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten ongeveer 60/40. Met de zogeheten “Green Deal Eiwitshift op ons bord” zou deze verhoudingen tegen 2030 omgekeerd moeten zijn. “Het wordt voorgesteld als een soort magische oplossing”, stelt Van Rooy: “Het zou helpen tegen klimaatopwarming, het zou het Vlaamse landbouw-voedselsysteem toekomstbestendiger maken, het zou ons gezonder maken… Ik sta hier zeer sceptisch tegenover.”

“De EU noch de Vlaamse regering moeten zich bemoeien met onze eetgewoonten, laat staan dat hiervoor belastinggeld mag worden aangewend”

“Veel plantaardige eiwitten worden geïmporteerd. De beste productie is lokale productie, ook al is dit vlees. Laat de Vlamingen helemaal zelf beslissen wat ze al dan niet eten. De EU noch de Vlaamse regering moeten zich bemoeien met onze eetgewoonten, laat staan dat hiervoor belastinggeld mag worden aangewend,” aldus Van Rooy. “De Vlaamse regering heeft hier echter reeds zo’n 341.000 euro aan verspild: voor events en bijeenkomsten, de monitoring van de eiwitshift, vragenlijsten, analyse van data, de ontwikkeling van een nieuw narratief, de ontwikkeling en uitvoering van een socialemediacampagne enzovoort. Dit is onaanvaardbaar! Toch zegt de Vlaamse regering de zogenaamde eiwitshift te willen blijven pushen. Ik roep de Vlaamse regering dan ook op om hiermee te stoppen en zich nog louter bezig te houden met haar kerntaken, dat blijkt al moeilijk genoeg te zijn!”