Persberichten
donderdag, 04 jan 2024

Vlaams Belang wil hulpverleners voorzien van pepperspray

Foto: iStock. Vlaams Belang wil hulpverleners voorzien van pepperspray

Het Vlaams Belang vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) om extra bescherming aan hulpverleners te geven in de vorm van pepperspray. Verlinden weigert op het voorstel in te gaan. Geweld tegen medisch personeel, politiediensten, brandweerlui en leden van de civiele bescherming neemt jaar na jaar sterk toe, beklemtoont Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). "De situatie loopt compleet uit de hand, maar desondanks blijft de minister extra bescherming, zoals met pepperspray, weigeren.”

Uit cijfers die de redactie van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws in september opvroegen, blijkt dat er nooit eerder zoveel fysieke agressie was tegen medisch personeel. In 2022 werden er door de federale politie 356 gevallen van geweld opgetekend, in 2018 waren dat er nog 243. Cijfers die op vraag van Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Depoortere bevestigd werden door minister Verlinden. “Het gaat om effectieve slagen, en niet om gevallen van verbale agressie”, aldus Depoortere. “Deze situatie is niet alleen onaanvaardbaar, maar zorgt er ook voor dat medische hulpverleners er de brui aan geven. Sommigen onder hen zouden zelfs doodsbedreigingen ontvangen.”

“Straffeloosheid heeft het geweld tegen hulpverleners alleen maar gestimuleerd”

“Met de recente eindejaarsrellen werd nog maar eens duidelijk dat de toestand er alleen maar erger op wordt”, gaat Depoortere verder. “Voor geen enkele spoedarts komen walgelijke aanslagen, zoals deze met vuurwerkbommen op een MUG-transport in Hoboken, nog als een verrassing.” Het Kamerlid peilde eerder al bij de minister naar haar maatregelen om medisch personeel in de uitoefening van hun belangrijke taak beter te beschermen. “Helaas komt ze wat dat betreft nooit veel verder dan een opsomming van wat preventie- en sensibiliseringscampagnes. Zoals een ‘wederzijds respect’-campagne tussen ambulanciers en burgers, of een ‘felicitatiecampagne’, die het vertrouwen tussen burgers en veiligheidsdiensten zou moeten versterken. Veel zoden heeft het voor de belaagde medische beroepen alleszins nog niet aan de dijk gebracht.”

Het Vlaams Belang wil een effectieve extra bescherming, niet enkel voor medische beroepen maar voor alle hulpverleners. “Met het oog hierop herhalen wij ons pleidooi om die mensen te voorzien van steekwerende vesten en hen eindelijk de toelating te geven om pepperspray te gebruiken”, besluit Depoortere. “En daarnaast zal het Vlaams Belang blijven strijden voor een zerotolerantie voor geweld tegen hulpverleners. De in dit land heersende straffeloosheid heeft het geweld alleen maar gestimuleerd, en het is meer dan tijd dat de angst van kamp verandert.”