Nieuws
dinsdag, 18 mei 2021

Vlaams Belang wil strenge aanpak gaybashing

Op sociale media circuleert een filmpje waarop te zien is hoe een jongen in een straat in Oudenaarde geslagen en geschopt wordt en hoe zijn regenboogvlag zomaar in de Schelde wordt gegooid. “Onaanvaardbaar gedrag”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Elke vorm van geweld, ook gaybashing, moet kordaat en hard worden aangepakt. Met snelle en effectieve bestraffingen, niet met regenboogkleurige ballonnetjes en vlagjes.”

Volgens het Vlaams Belang moet de holebigemeenschap in de eerste plaats beschermd worden tegen het waanzinnige fenomeen van gaybashing. “Iedereen, zonder enig onderscheid, moet in dit land vrij in alle straten kunnen wandelen, ook in de amper toegankelijke Brusselse no-go-zones”, aldus Pas. “Als de overheid daar niet kan voor zorgen, faalt ze in haar belangrijkste verplichting naar de burgers toe.”

“De holebigemeenschap heeft nood aan bescherming tegen gaybashing, niet alleen aan symbolen”

“Het is in deze tijden voor mensen van de holebigemeenschap nog niet volledig mogelijk om zich steeds in alle veiligheid op straat te begeven”, stelt Pas vast. “En helaas voor hen wordt dit probleem van gaybashing door de paars-groene regering niet ten gronde aangepakt. Er wordt daarentegen telkens geopteerd voor wat vrijblijvende symbolische handelingen, zeker op een dag zoals deze Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie.”

Het Vlaams Belang verwijst daarbij bijvoorbeeld naar straatmeubilair dat in regenboogkleuren wordt geverfd, en naar de gevel van de ambtswoning van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld), waarvan de gevel de komende avonden in regenboogkleuren zal worden beschenen. “Voor de camera wandelde De Croo ook eens over het aan het streng bewaakte federaal parlement gelegen zebrapad, dat eveneens in de regenboogkleuren werd overschilderd”, aldus nog Pas. “Een kilometertje verder, in het diverse Sint-Joost-Ten-Node of Schaarbeek, zal dat zebrapad er niet lang op die manier hebben bijgelegen.”

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie werd door politici van N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit, samen met vertegenwoordigers van alle grote levensbeschouwingen in dit land, een gezamenlijke verklaring tegen homohaat ondertekend. “Volgens initiatiefnemer Lorin Parys (N-VA) betekent gelijkheid naar eigen zeggen meer dan de wetten die we hier maken”, vult fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) aan. “Helaas werd het Vlaams Belang niet uitgenodigd om dit document te ondertekenen. Zoveel betekent gelijkheid in die kringen dus ook duidelijk niet. Heel cynisch dat mensen die beweren discriminatie te bestrijden zelf discrimineren.”