Nieuws
zondag, 22 jan 2023

Vlaams onderwijs kraakt door hoge asielcijfers

Door het hoge aantal asielzoekers komt niet alleen het Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN), maar ook het reguliere Vlaamse onderwijs onder steeds meer druk te staan. “Men kan nu hetgeen zien waarvoor het Vlaams Belang al decennia waarschuwt”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans. “Het desastreuze Belgische beleid is een gevaar voor de welvaart en toekomst van Vlaanderen. Het wordt dan ook tijd voor een migratiestop en een beleid dat onze mensen en onze leerlingen op de eerste plaats zet.” 

Het aantal asielaanvragen haalde vorig jaar het hoogste cijfer sinds de historische dijkbreuk van 2015. Dit heeft een enorme impact op het Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN). In Antwerpen alleen al staan momenteel 234 kinderen op een wachtlijst voor een OKAN-klas en ook in andere steden zijn de OKAN-klassen al volzet. De capaciteitsproblemen in het OKAN-onderwijs hebben echter ook een effect op het reguliere Vlaamse onderwijs. Doordat men de leerlingen te snel naar het gewone onderwijs stuurt, halen zij door hun taalachterstand hier ook het algemene onderwijsniveau naar beneden. Volgens Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) zullen er binnenkort niet alleen te weinig plaatsen zijn voor anderstalige nieuwkomers, maar ook voor andere kinderen in het secundair onderwijs. Als de huidige evolutie zich voortzet, zullen er tegen het schooljaar 2024-2025 in het middelbaar onderwijs in Antwerpen maar liefst 4.000 plekken te kort zijn.

“Capaciteitstekort OKAN-onderwijs rechtstreeks gevolg falend asiel- en migratiebeleid”

“Men kan nu hetgeen zien waarvoor het Vlaams Belang al decennia waarschuwt”, zegt Laeremans. “Het capaciteitstekort in het OKAN-onderwijs is immers het rechtstreeks gevolg van het falende asiel- en migratiebeleid op federaal en Europees niveau. Terwijl ons onderwijs het al zo moeilijk heeft met het chronische lerarentekort en de dalende kwaliteit, voorspelt de hoge toestroom van anderstalige leerlingen enkel maar een verdere verslechtering van het onderwijsniveau.” 

De gevolgen van het lakse federale asielbeleid laten zich dus ook voelen in het Vlaamse onderwijs. “Het desastreuze Belgische beleid is een gevaar voor de welvaart en toekomst van Vlaanderen”, aldus Laeremans. “Van voortdurend het OCMW van de wereld te willen spelen, worden de Vlamingen alsmaar meer het slachtoffer. Het wordt dan ook tijd voor een voor een migratiestop en een beleid dat onze mensen en onze leerlingen op de eerste plaats zet.”