Nieuws
dinsdag, 08 aug 2023

Vlaamse regering blijft blind voor voedselzekerheid en moedigt 'degrowth' in landbouw aan

Landbouwers die hun activiteiten diversifiëren en zich niet richten op verder groeien, kunnen daarvoor 20.000 of 40.000 euro ontvangen. “De Vlaamse regering is ten prooi gevallen aan de krankzinnige ‘degrowth’-ideeën en moedigt dit zelfs aan in de landbouw”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Terwijl voedsel het goud van de 21e eeuw wordt, blijft landbouwminister Brouns blind voor het belang van voedselzekerheid. Onze boeren hebben geen nood aan groenlinkse ballonnetjes, maar aan rechtszekerheid.” 

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) wil landbouwers aanzetten om hun activiteiten te verbreden. Dat kan op allerlei manieren zoals het openen van een hoevewinkel, een zelfplukboerderij starten, hoevetoerisme of het aanbieden van groenteabonnementen. Landbouwers die hun nieuw verdienmodel uitwerken in een bedrijfsplan, kunnen hiervoor 20.000 of 40.000 euro ontvangen. Om deze steun ook effectief uitbetaald te krijgen, moeten boeren een jaar na de start ook hun minimale omzet hebben gehaald en hun plan moet eerst ook nog worden beoordeeld door een commissie. Met dit plan wil Brouns landbouwers aanmoedigen om uit te zoeken hoe ze een verdienmodel kunnen aannemen dat niet gericht is op groei.

‘Degrowth’ is postcommunistisch denken dat enkel tot verarming leidt

“De Vlaamse regering is eveneens ten prooi gevallen aan de krankzinnige ‘degrowth’-ideeën”, zegt Sintobin. “De Vlaamse klimaatactiviste Anuna De Wever pleit al langer voor deze vorm van post-communistisch denken, die enkel tot verarming leidt. Het is erg dat de Vlaamse regering dit nu zelfs in de landbouw aanmoedigt.”

Het Vlaams Belang betreurt dat de Vlaamse regering enkel met initiatieven komt om de landbouw te doen krimpen. “Terwijl voedsel het goud van de 21e eeuw wordt, blijft landbouwminister Brouns blind voor het belang van voedselzekerheid”, aldus Sintobin. “Vorig jaar bleek al dat het aantal kleine veeteeltbedrijven in Vlaanderen op vijftien jaar tijd spectaculair is gedaald. Onze boeren hebben dan ook geen nood aan groenlinkse ballonnetjes, maar aan rechtszekerheid en toekomstperspectief.”