Nieuws
woensdag, 21 feb 2024

Vlaamse regering steekt kop in het zand over Brussels drugsgeweld

Het Vlaams Belang vindt dat de Vlaamse regering harder op tafel moet kloppen over het Brussels drugsgeweld. "Brussel heeft zijn reputatie als 'hellhole' alle eer aangedaan”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter. “Er gaat meer dan een miljard euro aan Vlaams belastinggeld naar Brussel. Gebruik dat als hefboom en laat dat niet naar het corrupt PS-beleid vloeien.”

In het Vlaams Parlement vond er een debat plaats over de recente schietpartijen in Brussel waarbij ook al een dodelijk slachtoffer te betreuren viel. Door de verschillende staatshervormingen zijn de Brusselse bevoegdheden versnipperd over de verschillende regeringen, waarbij vooral de Brusselse Hoofdstedelijke Regering uitblinkt in inertie. Het jarenlange PS-beleid heeft ervoor gezorgd dat Brussel steeds meer een soort Gotham-city werd, waar recht en orde helaas niet meer bestaan en vervreemding steeds meer de norm werd. 

"Brussel heeft zijn reputatie als 'hellhole' alle eer aangedaan”, zegt Dewinter. “Vreemdelingenrellen, de IS-aanslag en nu het drugsgeweld. Brussel is dan wel een hellhole, maar het is wel ons hellhole en we mogen Brussel als Vlaamse hoofdstad nooit loslaten!”

“Dalle voert struisvogelpolitiek”

De Vlaamse overheid is echter met onder meer het Nederlandstalig onderwijs ook aanwezig in Brussel en met Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) is er zelfs een minister die bevoegd is voor Brussel. “De Vlaamse regering investeert veel geld in Brussel, maar we oefenen er weinig invloed uit”, aldus Dewinter. “Zeker wat het drugsbeleid betreft, kan Vlaanderen een tandje bijsteken en via preventie het verschil maken, maar dat doen we helaas niet. Nochtans zijn het merendeel van de jongeren die voor de drugsmaffia werken en moorden plegen net minderjarigen.”

Minister Dalle steekt zijn kop echter in het zand over het drugsgeweld in Brussel en wijst op de verantwoordelijkheid van de andere regeringen. “Ik vind het hypocriet dat partijen als cd&v en Vooruit zich wegsteken achter het federale beleid en beslissingen die ze zélf genomen hebben”, besluit Dewinter “De versnippering van bevoegdheden en het loslaten van Brussel door de vorming van een derde gewest is hun schuld, van hun staatshervormingen.”

De Vlaamse regering kan volgens het Vlaams Belang wel degelijk op tafel kloppen. “Er gaat meer dan een miljard euro aan Vlaams geld naar Brussel”, aldus Dewinter, “Gebruik dat geld als hefboom om te eisen dat er in Brussel opnieuw orde op zaken wordt gesteld.”