Persberichten
donderdag, 14 sep 2023

Vlamingen in het buitenland zullen ook volgende verkiezingen niet regionaal kunnen stemmen 

De Vlamingen die in het buitenland wonen, zullen ook bij de verkiezingen van juni 2024 enkel voor het federaal parlement kunnen stemmen en nog altijd niet voor het Vlaams Parlement. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Yves Buysse (Vlaams Belang). “Er wordt nu al bijna tien jaar over gepalaverd, maar nog steeds is dit stemrecht niet in orde”, zegt Buysse. “De door de N-VA geleide Vlaamse regering heeft deze kwestie op haar beloop gelaten en zo de gedane belofte aan de landgenoten in het buitenland in de vuilnisbak gekieperd.”

In de huidige stand van de kieswetgeving kunnen onze landgenoten in het buitenland enkel deelnemen aan de verkiezingen in België voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers en voor het Europees Parlement. Voor de deelstaatverkiezingen kan dit niet. Om dit in te voeren, is de federale wetgever nodig. De Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois plaatste dit thema in 2015 twee keer op de agenda van het Overlegcomité. Hoewel het regeerakkoord van de regering-Jambon nochtans stelt dat ze ervoor “ijvert om het stemrecht voor Vlamingen in het buitenland te realiseren bij de organisatie van de volgende deelstaatverkiezingen”, nam de Vlaamse regering hieromtrent geen initiatieven meer. 

“Er wordt nu al bijna tien jaar over gepalaverd, maar nog steeds is dit stemrecht niet in orde”, zegt Buysse. “Deze situatie doet uitschijnen dat de federale verkiezingen belangrijker zijn dan de Vlaamse. Het Vlaams Parlement is nochtans even belangrijk als het federale en moet dan ook zo behandeld worden.” 

De door de N-VA-geleide regering heeft kwestie volledig op haar beloop gelaten

De Senaat nam in 2020 nog een initiatief om het stemrecht van de in het buitenland verblijvende landgenoten nog uit te breiden en keurde een ontwerp van bijzondere wet goed dat aan de Kamer bezorgd werd. “Aangezien de regelgeving voor de verkiezingen één jaar voor de verkiezingsdatum dient vast te liggen, kan deze federale wetgeving niet meer tijdig met het beoogde doel gewijzigd worden”, was het droge antwoord van Jambon.

Het Vlaams Belang, dat over dit stemrecht in 2021 nog een resolutie in het Vlaams Parlement indiende, vindt het onbegrijpelijk dat dit stemrecht er nog steeds niet is. “De door de N-VA geleide Vlaamse regering heeft deze kwestie op haar beloop gelaten en zo de gedane belofte aan de landgenoten in het buitenland in de vuilnisbak gekieperd”, aldus Buysse. “Blijkbaar maakt het hen niet niet uit dat Vlaanderen nog steeds als een minderwaardige deelstaat beschouwd wordt.”