Column van de voorzitter
dinsdag, 01 mrt 2022

Vrijheid is een basisrecht

Vlaams Belang

Het doet mij plezier om eens goed nieuws te brengen: de vier voorpostmilitanten die ongeveer een jaar geleden veroordeeld werden tot celstraffen omwille van een spandoek met daarop ‘Stop Islamisering’ gingen succesvol in beroep.

De rechter bevestigde dat de slogan ‘Stop islamisering’ op het Voorpostspandoek niet ingegeven is door racisme of xenofobie. Nog volgens het Hof van Beroep ging het hier om een drukpersmisdrijf dat dus voor assisen moet beslecht worden. We mogen dit beschouwen als een vrijspraak en dus een overwinning van het vrije woord.

We mogen daar blij om zijn, maar tegelijkertijd moeten we ons ook zorgen maken. Het Hof van Beroep deed dan wel wat logisch is, maar het hele gebeuren maakte ook duidelijk dat heel wat activistische rechters in dit land bereid zijn om de vrije meningsuiting in te perken.

En dat verbaast eigenlijk niemand meer. Voor wie het zou vergeten zijn: dit is ook het land waar de zevende partij de premier mag leveren. Waar volgens mediaexpert en professor aan de Universiteit Antwerpen Stefaan Walgrave het Vlaamse nieuws op dat van Rusland of China lijkt. Waar er voor betogingen van kritische burgers grote politiemachten op de been worden gebracht, maar waar er niet voldoende mankracht is om zelfs de oprukkende maffia te bestrijden. Waar de Franstalige partijen de, althans in de peilingen, grootste Vlaamse partij willen verbieden. Waar Kristof Calvo van Groen niet alleen kerncentrales wil sluiten, maar ook de toegang tot sociale media voor het Vlaams Belang wil beperken.

Het lijkt dan ook geen toeval te zijn dat België in de Democracy Index van de Economis Intelligence Unit, de onderzoekstak van The Economist, tegenwoordig gekwalificeerd staat als ‘gebrekkige democratie’ en er maar liefst 35 landen zijn die beter scoren.

Het Vlaams Belang heeft vele kanten. Een anti-massa-immigratiepartij. Een sociale volkspartij. Maar bovenal zullen wij ook altijd een vrijheidspartij blijven. Want vrijheid is geen gunst, het is een basisrecht.

Tom Van Grieken