Column van de voorzitter
maandag, 01 mrt 2021

Vrijheid van meningsuiting onder vuur

Vlaams Belang

Vrijheid van meningsuiting. Het zijn drie woorden die doorheen onze geschiedenis een grote rol hebben gespeeld. In die mate zelfs dat het begrip vandaag de dag als strikte voorwaarde wordt gezien voor een gezonde democratie. Democratie is een voorwaarde voor vrije meningsuiting, maar het omgekeerde is ook waar: zonder vrijheid van meningsuiting kan er geen échte democratie bestaan. Deze vrijheid van meningsuiting ligt vandaag echter meer dan ooit onder vuur.

De grootste bedreiging voor onze vrijheid van meningsuiting moeten wel de zogenaamde woke activisten zijn. Zij hebben één doel voor ogen en dat is elke oppositie de mond snoeren. Wie niet aan de westerse zelfkastijding meedoet, moet gecanceld worden; helemaal verdreven uit de publieke wereld. Ontslagen op het werk, verbannen op sociale media en als het moet zelfs met geweld van straat verdreven. Niets gaat deze meningstirannen te ver. Dat ze daarin gesteund worden door de grote socialemediabedrijven is al lang geen publiek geheim meer. Facebook, Twitter, Instagram… Als puntje bij paaltje komt, kiezen ook zij steeds de kant van deze extreemlinkse activisten. En erger: ze doen dit niet langer passief, maar meer en meer ook actief. Het komt dus de beleidsmakers toe om onze kostbare vrijheden te blijven verdedigen. Spijtig genoeg wonen wij in België, waar ook dat geen evidentie is. Integendeel zelfs. Het waren de partijen die nu de dienst uitmaken in de paars-groene regering die al ballonnetjes oplieten om het Vlaams Belang te censureren op Facebook.

En het is met diezelfde partijen aan het stuur dat rechtse militanten ook op een andere wijze worden aangepakt. Op het moment van dit schrijven staan net vier leden en sympathisanten van Voorpost in Mechelen voor de correctionele rechtbank omdat ze tijdens een manifestatie een spandoek met de tekst ‘Stop Islamisering’ hadden ontrold. Tegen de vier werd door het parket zes maanden celstraf en een boete van 8.000 euro gevorderd. Deze mensen zijn als het ware de kanarie in de koolmijn: worden zij hiervoor veroordeeld, dan wil dat zeggen dat het in dit land strafbaar is om een bepaalde mening te uiten, met name de mening dat wij geen verdere vervreemding of islamisering willen. En dat is nu net een mening die door meer en meer Vlamingen openlijk verkondigd wordt.

PS: ik wil bij deze een warme oproep doen om het boetefonds van Voorpost te steunen en ze mee te helpen onze vrijheid van meningsuiting te beschermen! Dat kan door een vrije bijdrage te storten op het rekeningnummer van Voorpost BE20 9796 5418 2856 met vermelding ‘Mechelen’.

Tom Van Grieken