Nieuws
dinsdag, 27 dec 2022

Vrouwenrechten nog verder ingeperkt in Afghanistan

Foto: iStock. Vrouwenrechten nog verder ingeperkt in Afghanistan

Het Vlaams Belang is hoegenaamd niet verbaasd dat het vrouwen in Afghanistan recent verboden werd om aan universiteiten te studeren. “Dit is het moslimextremisme in de praktijk”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Een verbod dat haaks staat op de belofte die de Taliban deed bij de val van Kabul in augustus 2021, om zich milder op te stellen. Geen mens, op de Belgische paars-groene excellenties na, die dat geloofde.”

Sinds 20 december is het vrouwen verboden om aan Afghaanse universiteiten te studeren. Eerder gold dat verbod ook al op de middelbare scholen. “Het spreekt voor zich dat deze waanzin hevige emoties losmaakte. Niet enkel bij de getroffen jonge vrouwen, maar ook bij hun mannelijke collega-studenten”, aldus Ponthier. “Maar naar aloude barbaarse en achterlijke Talibantraditie werd elke protest met kogels en knuppels beëindigd, zoals ook duidelijk te zien is op filmpjes die de voorbije dagen opdoken in de sociale media.”

“Ons belastinggeld mag nooit meer naar Afghanistan van de Taliban gaan”

De machtsovername van de terreurbeweging Taliban vorig jaar luidde niet enkel het volledige verval van de Afghaanse economie in, met als gevolg armoede en honger voor de bevolking. “Het betekende uiteraard ook het einde van de vrouwenrechten”, vervolgt Ponthier. “En de situatie wordt alleen maar erger. Deze week werd overigens niet enkel beslist tot het vreselijke onderwijsverbod, ook mogen vrouwen niet langer werken voor buitenlandse ngo’s in Afghanistan.”

Voor het Vlaams Belang was dit alles volledig voorspelbaar en de partij vindt het dan ook wraakroepend dat de Vivaldi-regering nog miljoenen euro’s aan het Afghanistan van de Taliban gedoneerd heeft. “Geen zinnig mens kon zo naïef zijn om te geloven dat het geld voor de beoogde humanitaire doelen niet bij de Taliban terecht zou komen. Alleen de door Conner Rousseau opzijgeschoven minister van Ontwikkelingssamenwerking, de totaal onbekwame Meryame Kitir (Vooruit), was zo naïef en sponsorde onder goedkeurend oog van de Vivaldi-bende de terreurbeweging. We kunnen enkel hopen dat het moslimterrorisme voortaan niet verder gespijsd zal worden met ons belastinggeld, al is dat met Kitirs opvolgster Caroline Gennez (Vooruit) verre van zeker.”