Nieuws
woensdag, 07 jun 2023

Wachtlijsten dierenasielen: Vlaams Belang wil databank met vrije plaatsen om elk dier opvang te garanderen

De dierenasielen zitten overvol en maken zich ongerust voor deze zomer. Het Vlaams Belang wil dat Weyts dringend in actie schiet om te garanderen dat elk achtergelaten dier deze zomer opgevangen kan worden. De partij pleit ook voor een Vlaamse databank die duidelijk maakt waar er nog wel vrije plaatsen zijn. “In Nederland bestaat dit al en werken dierenasielen samen om alle dieren opvang te garanderen”, zegt Vlaams Parlementslid Els Sterckx

In de media tonen honden- en kattenpensionuitbaters en dierenasielen zich ongerust over de zomer. Uit een rondvraag bij honden- en kattenpensions blijkt dat die nagenoeg allemaal vol zitten en dat reservaties voor de komende zomer niet meer mogelijk zijn. Dat wordt ook bevestigd door Hokape, de beroepsvereniging. “Of het nu gaat om honden of katten, het maakt geen verschil”, klinkt het daar. 

Ook veel dierenasielen uit onder meer Mechelen, Turnhout en Leuven laten weten dat ze nu al vol zitten en zelfs met lange wachtlijsten geconfronteerd worden. “Pas wanneer er een ander dier geadopteerd wordt, kunnen we een nieuwe hond opnemen”, klinkt het bijvoorbeeld bij een dierenasiel in Turnhout. Ze hebben er nu al een wachtlijst van dertig dieren. Ook Mechelen laat weten aan de maximumcapaciteit te zitten en een wachtlijst te hebben van veertig dieren die naar verwachting nog zal aangroeien de komende weken.

“De asielen vrezen dat veel dieren die worden achtergelaten en op straat belanden, vastgebonden aan een boom, of gewoon uit de auto gezet, geen opvang zullen vinden”

“In de zomer stijgt traditioneel de nood aan opvang van dieren”, zegt Sterckx. “De asielen vrezen dan ook dat veel dieren die worden achtergelaten en op straat belanden, vastgebonden aan een boom, of gewoon uit de auto gezet, geen opvang zullen vinden. De asielen dreigen die dieren te moeten weigeren wegens volzet.”

Het Vlaams Belang vraagt daarom aan Weyts om dringend maatregelen te nemen die moeten garanderen dat elk dier daadwerkelijk opvang vindt. In dat verband pleit Sterckx voor een betere ondersteuning van de dierenasielen, maar ook voor een gemeenschappelijke databank om te kunnen nagaan in welk asiel er nog vrije plekken zijn. “In Nederland bestaat dit al en gebruiken de dierenasielen die databank om bij capaciteitsproblemen de dieren alsnog elders opgevangen te krijgen”, besluit Sterckx. “Waarom zou dit hier dan niet mogelijk zijn? Minister Weyts moet dit zo snel mogelijk opstarten. Enkel zo kunnen we garanderen dat elk dier effectief opgevangen wordt.”