Persberichten
woensdag, 07 jun 2023

Zuhal Demir gebruikte zeven keer persoonlijk logo in regeringscommunicatie

 Uit een screening blijkt dat Zuhal Demir haar persoonlijke logo zeven keer heeft gebruikt in regeringscommunicatie. De andere ministers zouden dat nooit hebben gedaan. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Jan Jambon op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. De screening kwam er na het schandaal rond het gebruik van een persoonlijk logo door federaal staatssecretaris Sarah Schlitz dat tot ook tot diens ontslag leidde. “De minister-president bevestigt dat het gebruik door Demir incorrect was en dat de communicatie van de minister zal worden aangepast. Terecht, want elke zweem van belangenvermenging moet worden vermeden”, reageert Janssens, “Een minister treedt niet op in eigen naam, maar vertegenwoordigt de regering.”

Ruim een maand geleden nam federaal staatsecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) onder druk ontslag nadat ze had gelogen over het gebruik van haar persoonlijke logo bij projecten met overheidssteun. Er kwam toen aan het licht dat ook Zuhal Demir (N-VA) in naar hoedanigheid van federaal staatssecretaris tijdens de vorige parlementaire legislatuur haar persoonlijk logo had laten gebruiken in een brochure van een Brussels ziekenhuis.

Op een vraag van Janssens naar het gebruik van persoonlijke logo’s door Vlaamse ministers, stelt Jambon nu dat Zuhal Demir de enige minister is die zich deze legislatuur bediend heeft van haar persoonlijke logo in haar communicatie. De minister zou volgens een screening in totaal zeven keer haar persoonlijke logo hebben gebruikt. In drie gevallen gebeurde dit in promofilmpjes van de Vlaamse overheid. Het ging om filmpjes over de Bosteller, de uitrol van 5G en de aanpak van de waterschaarste via de Blue Deal. In vier gevallen gebeurde dit in documenten. De minister-president benadrukt echter wel dat “er geen vaststellingen zijn gebeurd dat dit zou zijn gebeurd met betrekking tot subsidies”.

"Er mag niet de minste twijfel over zijn dat een minister steeds spreekt namens de regering en niet in persoonlijke naam"

“Het is alvast goed dat het persoonlijke logo niet werd gebruikt bij de toekenning van subsidies”, stelt Janssens. “Het toekennen van een subsidie gebeurt immers met overheidsgeld en het is immoreel om de besteding daarvan te presenteren als een persoonlijke verdienste van een minister.”

Uit het antwoord van minister Jambon wordt anderzijds wel toegegeven dat het gebruik van het persoonlijke logo door minister Demir ook in de gevallen waarin ze dat wel deed een fout uitmaakte en dat die communicatie zou worden rechtgezet. “Terecht, want er mag niet de minste twijfel over zijn dat een minister steeds spreekt namens de regering en niet in persoonlijke naam. Elke zweem van belangenvermenging moet vermeden worden.”