Nieuws
vrijdag, 04 dec 2020

Tal van leerlingen zullen van richting veranderen: “Noodpot nodig”

Het Vlaams Belang pleit ervoor dat er in januari een ‘noodpotje’ wordt voorzien om de verwachte heroriënteringen van leerlingen op te vangen. Dat werd donderdag benadrukt in een vraag van Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We moeten absoluut vermijden dat leerlingen langer in een studierichting blijven hangen waar ze niet zo geschikt voor zijn”, aldus Laeremans.

Professor Martin Valcke (UGent) verwacht voor dit schooljaar een forse toename van de heroriënteringsgraad. In een normaal schooljaar veranderen 4 tot 5 procent van de leerlingen van richting. Nu zou dit tot twintig procent meer zijn. Dit dreigt voor sommige scholen negatieve gevolgen te hebben. Om deze verschuivingen op te vangen, zijn de middelen immers beperkt. Dit omdat de budgetten gebaseerd zijn op tellingen van 1 februari - vorig schooljaar dus. En ook binnen dezelfde scholen zullen er verschuivingen zijn waarvoor men niet zomaar extra lokalen en leerkrachten heeft.

“Als scholen niet voldoende middelen hebben om deze verschuivingen op te vangen, zullen scholieren veel minder heroriënteringsopties hebben en blijven ze zitten in de richting die ze niet aankunnen of niet graag meer doen”, zo waarschuwt Laeremans. Verlies van motivatie en vermindering van onderwijskansen zijn dan de mogelijke gevolgen.

Laeremans: “De scholengemeenschappen kunnen zelf wat helpen, maar zonder overheidssteun gaan we een overrompeling tegemoet

De minister wilde echter geen nieuwe middelen voorzien op basis van prognoses zoals deze van professor Valcke. Weyts liet verder weten dat leerlingenfluctuaties altijd al pas vanaf het tweede schooljaar resulteerden in wijziging van middelen. De minister wees tenslotte vooral naar de scholengemeenschappen en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) om de extra taakbelasting van scholen op te vangen.

“In normale omstandigheden zouden de scholengemeenschappen volstaan”, reageerde Laeremans. “En ook nu zullen ze wat kunnen helpen, maar zonder overheidssteun gaan we in deze uitzonderlijke situatie wellicht een overrompeling tegemoet. We pleiten er dan ook voor dat - wanneer de minister in januari zicht heeft op het volledige plaatje - er een ‘noodpotje’ wordt vrijgemaakt om deze overrompeling aan te kunnen.”