Persberichten
dinsdag, 26 jan 2021

Vlaams Belang dient klacht in tegen praktijk- en correspondentietesten

Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (Vlaams Belang) dient klacht in tegen de Vlaamse regering voor de invoering van de correspondentietesten onder toezicht van Bart Somers (Open Vld), en tegen de praktijktesten uit het Antwerps stadsbestuur. “Praktijk- en correspondentietesten zijn onwettelijkzo klinkt het bij Dewinter. Identiteitsfraude, valsheid in geschrifte en uitlokking liggen aan de basis van deze gecamoufleerde testen. Een illegale praktijk dus, zeker voor de overheid.

De Vlaamse regering kondigde eind december 2020 aan dat ze alsnog van start zou gaan met zogenaamde correspondentietesten. Het Antwerpse stadsbestuur organiseerde dergelijke praktijktesten reeds in 2020. Concreet zijn dit testen waarbij onder vals voorwendsel een onderzoeksbureau - namens de overheid via een fictieve identiteit (vals e-mailadres) - probeert zogenaamde discriminatie uit te lokken bij verhuurders van woningen, en bij werkgevers.

Volgens het Vlaams Belang zal de heksenjacht zo op verhuurders, vastgoedkantoren en werkgevers nu volop beginnen, en dit met de steun van de Vlaamse overheid. “Dergelijke praktijken waren standaard in totalitaire landen zoals de DDR of de Sovjet-Unie”, aldus nog Dewinter. “Maar zulke illegale correspondentietesten horen niet thuis in een democratische rechtstaat.”

“Deze correspondentietesten zijn niets anders dan uitlokking”

Het vermoeden van onschuld wordt omgekeerd, wat onaanvaardbaar is. Vlaams Parlementslid Filip Dewinter diende vandaag dan ook klacht in tegen de Vlaamse regering en het Antwerpse stadsbestuur wegens:

  • valsheid in geschrifte;
  • het schenden van het recht op eigendom;
  • identiteitsfraude;
  • aanmatiging van naam;
  • uitlokking;
  • misbruik van vertrouwen, bedrog en oplichting.

Deze klacht werd ingediend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen. “Praktijk- of correspondentietesten zijn een politieke marketingtool waarbij een loopje genomen wordt met de rechtsstaat”, meent Dewinter. “Zulke testen moeten een zogenaamde ‘wetenschappelijke’ onderbouw bieden aan de redenering dat zowat alles de schuld is van discriminatie en racisme en waardoor terechte bekommernissen van verhuurders worden genegeerd. Dat hierbij ook nog allerlei rechtsregels en rechtsprincipes met de voeten worden getreden, is onaanvaardbaar in een rechtsstaat.”