Persberichten
woensdag, 16 dec 2020

Vlaams Belang reikt 80 beleidssuggesties aan voor het onderwijs tijdens de coronapandemie

De Vlaams Belang-fractie diende vorige week in het Vlaams Parlement een bundel van 80 beleidssuggesties in. Deze bundel is een conclusie van de 13 hoorzittingen rond onderwijs in de ad-hoccommissie voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid. De afsluitende vergadering vond normaliter vorige vrijdag plaats, maar deze werd uitgesteld. De partij verwacht een degelijke beraadslaging en roept met aandrang op om de bundel die leunt op inhoudelijke expertise binnen de drie onderwijsniveaus, in acht te nemen.

In de bundel van het Vlaams Belang is de eerste en voornaamste leidraad dat scholen zoveel als mogelijk open gehouden moeten worden om de onderwijskansen van onze jongeren gaaf te houden. De maatschappelijke kosten van schoolsluitingen en afstandsonderwijs zijn - zoals aangetoond- omvangrijk zowel naar leerachterstand als naar psychosociale omstandigheden toe. Daarnaast moeten kwetsbare leerlingen altijd opgevangen worden, ongeacht het pandemieniveau. Grote noden inzake digitale geletterdheid dienen bovendien aangepakt te worden zowel bij leerlingen als bij leerkrachten in het basis- en secundair onderwijs, luidt het volgens Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).

“Deze beleidssuggesties zijn cruciaal omdat we vanuit de schooldirecties merkten dat er nood is aan een standvastige houding en eenduidige communicatie”

Daarnaast moet men nagenoeg garanderen dat scholen veilige leer- en leefomgevingen zijn. “Deze beleidssuggesties focussen dan ook op een beter overleg met het onderwijsveld inzake de duidelijkheid, werkbaarheid en toepasbaarheid van deze draaiboeken. Daarbij wordt de nood aan een eigen test- en contactstrategie in secundaire scholen onderstreept. We wijzen - opnieuw - op een verdere versterking van de CLB’s, en ook de inzet van structureel verankerde snelle mobiele testteams, waarin een samenwerking tussen beiden wordt voorgesteld”, licht Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) toe. “Op die manier kunnen afzonderlijke huisdokters ontlast worden”

Ten derde mogen kwetsbare studenten niet aan hun lot overgelaten worden, zegt het Vlaams Belang. “Een verdere verstrenging van de maatregelen, zowel in het hoger onderwijs als in de samenleving, verhoogt vooral de druk op deze groep”, meent Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Wij adviseren hier onder meer om bij toekomstige versoepelingen het contactonderwijs voor eerstejaarsscholieren en studenten met grote moeilijkheden prioriteit te geven en verder te investeren in de psychosociale hulpverlening.”

Het Vlaams Belang vraagt “bijzondere aandacht” voor de beleidssuggesties. “Deze beleidsbundel verdient het om ingezet te worden, klinkt het, gezien hij primair aandacht heeft voor de onderwijskansen en het welzijn van onze leerlingen. Het is evenzeer een alomvattende bundel met veel onderwijskundige pro’s die andere fracties zeker zullen beamen.”