Nieuws
maandag, 13 sep 2021

Alsmaar meer scholen schrappen warme maaltijd: “Spijtige evolutie”

Het Vlaams Belang betreurt dat alsmaar meer scholen warme maaltijden schrappen. “Warme schoolmaaltijden zijn op velerlei vlakken een sociale maatregel. Voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, is dit zelfs soms de enige betaalbare manier om een warme maaltijd te voorzien voor hun kind”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). Wanneer scholen nu in nasleep van de coronacrisis vanuit een besparingslogica de maaltijden blijvend schrappen zal dit veel gezinnen die het moeilijk hebben, treffen.”

Op 1 september gingen de meeste coronabeperkingen over reftergebruik op de schop, maar desondanks hebben vele scholen toch besloten de warme maaltijden blijvend achterwege te laten. Sodexo, een grote verstrekker van deze maaltijden, spreekt van 3.000 schoolmaaltijden of “enkele tientallen scholen” minder per dag. Directies wijzen naar de kostprijs en de personeelsinzet die nodig zijn om de maaltijden aan te bieden. Dit is een evolutie die zorgen baart”, zegt Beckers.

”Maaltijden aanbieden op school wordt gezien als een vorm van armoedebestrijding die behoeftige gezinnen een kleine steun biedt

“Beleidsmatig gezien is het al dan niet aanbieden van een warme maaltijd een vrije keuze van de school”, legt Beckers uit. “Veel scholen bieden vanuit een pedagogische en/of maatschappelijke visie een warme maaltijd aan. Voor katholieke scholen is of was dat vaak een kwestie van naastenliefde, scholen van het GO! doen dat onder de noemer solidariteit. Als schooldirecties deze dienstverlening echter niet meer als essentieel beoordelen, mogen ze die gezien hun autonomie uiteraard afschaffen. Het is echter maar de vraag of het verstandig is dat veel scholen dit nu vanuit een besparingslogica doen.”

“Een school moet niet inherent aan armoedebestrijding te doen en moet zeker geen OCMW of voedselbank worden”, zegt Beckers. “Maar heeft wel een verantwoordelijkheid naar leerlingen die het moeilijk hebben, zeker als die armoede-situatie hen verhindert om tot leren te komen. In dat opzicht is het aanbieden van schoolmaaltijden aan een redelijke prijs een waardevolle traditie”, besluit Beckers. “Samen hetzelfde eten aan eenzelfde tafel schept bovendien een band, zowel voor de leerlingen als het personeel.