Nieuws
dinsdag, 16 nov 2021

“Asiel- en migratiebeleid van Mahdi blijft wat het was: links en laks“

Vandaag stelde staatssecretaris Sammy Mahdi in de Commissie Binnenlandse Zaken zijn ‘nieuwe’ beleidsnota over Asiel en Migratie voor. “Zoals gevreesd, is er helaas weinig nieuws te melden en is er van een noodzakelijke ommekeer in het falende asiel- en migratiebeleid geen sprake”, zo stelt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) in een eerste reactie. “Dat wil dus zeggen dat het blijft wat het was: een links en laks asiel- en migratiebeleid.”

Mahdi stelde weliswaar dat het terugkeerbeleid beter moet, maar op dat vlak ontbreekt het aan een aantal essentiële elementen. Een regeling die toelaat dat families met kinderen voor beperkte tijd in aangepaste gesloten gezinsunits ondergebracht kunnen worden in afwachting van hun terugkeer, blijft taboe (de boodschap die gegeven wordt: geen enkel gezin met kinderen zal ooit nog gedwongen worden uitgewezen). Voor een regeling van de zogenaamde ‘woonstbetredingen’, moeten we het stellen met een nieuwe aankondiging.

Een eerdere poging om – in een uiterst beperkt en welomschreven aantal gevallen – illegalen die herhaaldelijk en manifest weigeren het land te verlaten thuis aan te aanhouden met het oog op hun gedwongen terugkeer stuitte onmiddellijk op een ‘njet’ van Groen, Ecolo en de PS, wat de nieuwe aankondiging op zijn minst bedenkelijk maakt. Ook wat de (al sinds 2017 beloofde) uitbreiding van de capaciteit in de gesloten terugkeercentra betreft, moeten we het stellen met een herhaling van eerdere aankondigingen.

“Wat houdt Mahdi en deze regering eigenlijk tegen om ontwikkelingshulp afhankelijk te maken van de medewerking aan de strijd tegen illegale immigratie?”

“Wanneer Mahdi stelt dat de EU sterkere signalen moet uitzenden naar derde landen die hun uitgewezen onderdanen weigeren terug te nemen – en daartoe haar volle gewicht moet gebruiken en verschillende hefbomen hanteren – kunnen we hem geen ongelijk geven”, zegt Van Langenhove. “Indien hij echter meent wat hij zegt, moet hij er op Europees vlak voor pleiten om financiële ondersteuning, investeringen van bedrijven, handelsvoordelen en andere samenwerking te koppelen aan de bereidheid van derde landen om de illegale migratie naar Europa tegen te gaan en uitgewezen onderdanen terug te nemen. En wat houdt deze regering eigenlijk tegen om zelf ontwikkelingshulp afhankelijk te maken van de medewerking aan de strijd tegen illegale immigratie of – net zoals Frankrijk enkele weken geleden deed – visumsancties af te kondigen tegen onwillige derde landen?”, vraagt Van Langenhove zich af.

Zo mogelijk nog belangrijker is tenslotte het feit dat in de ‘nieuwe’ beleidsnota geen geloofwaardige voornemens te vinden zijn om de immigratiewetgeving te verstrakken, vindt het Vlaams Belang. “Het belangrijkste in deze nota is dan ook wat er niet in staat”, besluit Van Langenhove. “Nérgens is ook maar het geringste voornemen terug te vinden van wat de essentie van een asiel- en migratiepolitiek in dit land zou moeten zijn: de massale immigratie eindelijk een halt toe te roepen. In zijn beleidsnota heeft Mahdi het letterlijk over ‘een beleid dat niet focust op meer of minder migratie’. Welnu, wie niet focust op minder immigratie – zoals een land zoals Denemarken doet – weet wat hij krijgt: méér immigratie.”