Persberichten
zaterdag, 06 jan 2024

Belgisch EU-voorzitterschap zal meer dan 50 miljoen euro kosten

Foto: iStock. Belgisch EU-voorzitterschap zal meer dan 50 miljoen euro kosten

Het Belgisch EU-voorzitterschap gaat gepaard met een kost van meer dan 50 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Buitenlandse en Europese Zaken Hadja Lahbib (MR). “Dat is een erg hoog bedrag dat een pak efficiënter besteed kan worden”, zegt Samyn. “Vooral omdat er bitter weinig zal gerealiseerd worden tijdens het Belgisch voorzitterschap.”

In het eerste halfjaar van 2024 zal België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie opnemen. Dat betekent dat België in die periode de vergaderingen voorzit op elk niveau van de Raad. Het voorzitterschap gaat echter ook gepaard met een kostenplaatje van minstens 49,25 miljoen euro. Daarin vervat zitten de kosten voor personeelsversterking (8,55 miljoen euro voor het departement Buitenlandse Zaken alleen), de organisatie van evenementen (4,98 miljoen euro) en 35,72 miljoen euro aan werkingskosten. Dat laatste moet onder meer instaan voor de website, het logo en de huisstijl, het conferentiemateriaal, de inkleding van de voorzitterschapsruimtes,… In totaal zullen er 105 extra personeelsleden worden aangeworven voor het voorzitterschap. “Met de kosten die ook andere departementen nog zullen moeten dragen erbij opgerekend zal de kostprijs ver boven de 50 miljoen euro uitschieten.” 

“Het is een enorm groot bedrag, zeker gezien de bloedrode begroting die deze regering meetorst”

“Het is een enorm groot bedrag, zeker gezien de bloedrode begroting die deze regering meetorst”, zegt Samyn. “Volgens de Nationale Bank moet de federale regering 10 miljard euro besparen alleen nog maar om de begroting te stabiliseren. Zelfs de Europese Commissie waarschuwt dat België een van de slechtste begrotingen in de eurozone heeft en dringend actie moet ondernemen. Maar deze Vivaldi-regering blijft gewoon kwistig met geld rondstrooien om de schone schijn op te houden.”

Het Vlaams Belang betreurt ook dat er, ondanks het grote bedrag dat wordt opzijgezet, geen ambitie is bij de regering om het voorzitterschap serieus in te vullen. “Er zal onder impuls van België geen werk gemaakt worden van een betere bescherming van onze Europese buitengrenzen of het verminderen van de EU-bureaucratie”, aldus Samyn. “We kregen alvast een voorproefje van wat we mochten verwachten tijdens het bezoek van een Europese delegatie aan de Kamer ter voorbereiding. De aanwezige Vlaamse Parlementsleden kregen het woord niet en het EU-kritische Vlaams Belang mocht amper een minuutje spreken.”