Nieuws
donderdag, 26 okt 2023

Demir geeft innovatie in landbouwsector geen kans

Anderhalf jaar na de beslissing tot het opstarten van een Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) kwam nog geen enkele stikstofreducerende maatregel tot stand. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister voor Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van de Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Demir lijkt niet te willen dat onze landbouwers innoveren”, aldus Janssens. “Het is alsof haar enige oplossing het wegpesten van de Vlaamse landbouw is.”

In mei 2021 besliste de Vlaamse regering dat de WeComV opgericht zou worden om zo innovatie in de landbouwsector een kans te geven en bijkomende stikstofreducerende maatregelen goed te keuren. Anderhalf jaar later blijkt dat dit nog steeds niet gebeurd is. Tot nu toe werd over amper vier dossiers een beslissing genomen. Telkens bleek de beslissing negatief te zijn. Het comité bestaat uit vijf medewerkers van de Vlaamse overheid en de Universiteit Gent en kwam tot nu toe amper tien keer samen.

“Dit wetenschappelijk comité is onderdeel van een politiek spel geworden, in plaats van een instrument dat voor verandering kan zorgen”

Opmerkelijk is ook dat de Vlaamse regering initieel geen wetenschappelijke comité wou oprichten. Eerder stemde de Vlaamse meerderheidspartijen cd&v, Open Vld en N-VA stemden zelfs tegen een Vlaams Belang-voorstel om met een wetenschappelijk comité stikstofreducerende technieken te promoten. Pas na aanhoudende druk door het Vlaams Belang en de sector werd deze wetenschappelijke commissie toch geïntroduceerd.

“Dit wetenschappelijk comité is onderdeel van een politiek spel geworden, in plaats van een instrument dat voor verandering kan zorgen”, aldus Janssens. “Het comité bood de kans om via innovatie en nieuwe technieken onze Vlaamse landbouwsector én het milieu vooruit te helpen. Maar het lijkt erop dat Demir dat helemaal niet wil en haar enige doel het wegpesten van de landbouwsector in Vlaanderen blijft.”