Nieuws
donderdag, 29 feb 2024

Effectieve gevangenisstraf voor verkeerscriminelen

Foto: iStock. Effectieve gevangenisstraf voor verkeerscriminelen

Het Vlaams Belang eist sinds jaar en dag dat er harder en sneller wordt ingegrepen tegen hardleerse verkeerscriminelen. Vandaag wordt de partij hierin gesteund door verschillende politierechters die na de gruwel in Gent aan de alarmbel trekken. “Zij pleiten terecht voor een verkeersgevangenis, met de eis alle straffen ook effectief uit te voeren”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. Wat heb je aan hogere geldboetes en langere rijverboden zoals minister van Justitie Paul Van Tigchelt voorstelt, als ze toch niet gehandhaafd worden.”

Aan de Gentse haven werden zondag enkele wielertoeristen brutaal van de baan gemaaid door een man die al tien jaar lang geen geldig rijbewijs had, een man met een lopend rijverbod en met drie promille alcohol in het bloed. “Het is absoluut onbegrijpelijk en maatschappelijk onaanvaardbaar dat deze misdadiger zijn auto als moordwapen kon gebruiken”, aldus Dillen. “Dergelijke drama’s moeten in de toekomst worden voorkomen, maar met de lauwe reactie op het vreselijke gebeuren zoals Van Tigchelt die gisteren in de commissie Justitie liet noteren, kan dat nooit lukken.”

“Soms moet het individu worden opgegeven voor de veiligheid van de ganse samenleving”

De minister van Justitie kondigde aan dat automobilisten die kleinere overtredingen opstapelen, er niet meer met een boete zullen van afkomen, maar voortaan ook hun rijbewijs zullen kunnen kwijtspelen. “Hoe hij dit in praktijk wil organiseren is echter niet duidelijk”, aldus nog Dillen, die Van Tigchelt vandaag in de Kamer ondervroeg.

Voor het Vlaams Belang kunnen effectieve gevangenisstraffen op hun plaats zijn in het geval van onverbeterlijke recidivisten. “Vandaag spreken politierechters ook wel gevangenisstraffen uit, maar ze hebben geen zicht op de uitvoering. En daar moet verandering in komen. Er is nood aan een substantieel handhavingsbeleid”, besluit Dillen. “Soms moet het individu worden opgegeven voor de veiligheid van de ganse samenleving. In het belang van de verkeersveiligheid van al de brave burgers die zich wel aan de regels houden, moeten drama’s zoals dat van vorige zondag worden voorkomen.”