Nieuws
donderdag, 09 mrt 2023

EU wil wagens met verbrandingsmotor verbieden vanaf 2035 en Vlaamse regering zelfs vroeger

Hoewel er steeds meer Europese landen verzet aantekenen tegen het Europese verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035, wil de Vlaamse regering zelfs al een verbod vanaf 2029.  “Wij vinden dat milieuvriendelijke wagens met verbrandingsmotor nog altijd een plaats moeten hebben op onze wegen en vooral dat de burger vrij moet kunnen kiezen met welke wagen hij of zij zich verplaatst”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. Het Vlaams Belang blijft zich dan ook verzetten tegen dit verbod. “Stop ermee die elektrificatie zo onrealistisch snel door de strot van de Vlamingen te duwen.”

De Europese Commissie wil vanaf 2035 een verbod op de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor in de Europese Unie. In het Europees Parlement werd dit verbod vorige maand goedgekeurd met steun van alle traditionele partijen en de N-VA. Van de Vlaamse partijen stemde enkel het Vlaams Belang tegen. Normaal gezien moest hier deze week ook over gestemd worden in de Europese Raad, het beslissingsorgaan waar de nationale regeringen in vertegenwoordigd zijn. Die stemming is echter uitgesteld omdat er voorlopig geen meerderheid te vinden is voor dit verbod. Afgelopen maanden tekenden Polen, Bulgarije en Italië al protest aan. Duitsland heeft zich hier nu ook bij aangesloten. De Duitse bondsregering vindt deze maatregel te verregaand en te bruusk. Uit een Duitse peiling blijkt ook dat bijna 70 procent van de Duitsers tegen dit verbod is. 

“Net zoals de grote meerderheid van de bevolking zijn wij fel gekant tegen het verplicht maken van elektrische wagens. Er is nog geen enkele garantie dat er op massale schaal betaalbare elektrische wagens zullen geproduceerd worden en al zeker niet zonder onze eigen economieën te schaden”, zegt Claes. “Wij vinden dat de milieuvriendelijke wagens met verbrandingsmotor dus nog altijd een plaats moet hebben op onze baan en vooral dat de burger vrij moet kunnen kiezen met welke wagen hij of zij zich verplaatst.”

“Terwijl de Duitse regering, met zelfs groenen in, tegen een verbod op conventionele wagens is, blijft de Vlaamse regering hier wel aan vasthouden”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zei echter in het Vlaams Parlement dat de Vlaamse regering niet van standpunt veranderd is en nog steeds weg wil van verbrandingsmotoren. Meer nog, de Vlaamse regering vindt zelfs dat het verbod vanaf 2035 vervroegd zou moeten worden. “We moeten onderzoeken of het in ambitieuze landen vroeger kan”, zei mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) in het Vlaams Parlement. “Terwijl de Duitse regering, met zelfs groenen in, tegen een verbod op conventionele wagens is, blijft de Vlaamse regering hier wel aan vasthouden”, aldus Claes. “De Vlaamse regering maakt onze landbouwsector kapot via gekke stikstofnormen en verbant weldra via de LEZ’s alle conventionele wagens uit onze steden. En ze wil een verbod wil op wagens met verbrandingsmotor zelfs 6 jaar vroeger dan de Europese Commissie dat wil.”

Het Vlaams Belang hekelt het groene dogmatisme van de Europese Unie en de Vlaamse regering, die de beste leerling van de klimaatklas wil zijn. “Stop met die klimaatwaanzin en stop met die verplichte elektrificatie door de strot van de Vlamingen te duwen”, besluit Claes. “En zorg er in de plaats voor dat onze burgers in de toekomst nog vrij kunnen kiezen met wat voor auto ze zich willen verplaatsen.”