Persberichten
woensdag, 21 feb 2024

Focus Verlinden ligt op federale inkomsten en niet op veiligheid

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) wil extra mankracht bij de federale politie om meer verkeersovertredingen te kunnen verwerken. “Terwijl er in Brussel dagelijks geschoten wordt, is Verlinden bezig met verkeersboetes”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Qua prioriteiten kan dat tellen. De Vivaldi-regering is niet bezig met veiligheid, maar probeert enkel om haar bodemloze financiële put te vullen.”

Door de invoering van de nultolerantie op snelheid op de autosnelwegen is ook het aantal snelheidsovertredingen enorm toegenomen. Zo stelde de politie in 2022 een recordaantal van maar liefst 6,2 miljoen snelheidsovertredingen vast, wat er gemiddeld 17.000 per dag zijn. De verwerking ervan door de Gewestelijke Verwerkingscentra van de federale politie is vandaag volgens minister Verlinden echter beperkt tot vijf miljoen overtredingen per jaar. Zij wil de verwerkingscentra met extra personeel uitbreiden, zodat de verwerkingscapaciteit tot bijna negen miljoen overtredingen zal stijgen. Met de capaciteitsuitbreiding moet het volgens Verlinden ook mogelijk worden om in Vlaanderen nieuwe lokale trajectcontroles uit te rollen, omdat ook de flitspalen langs gewestwegen en mobiele flitsapparatuur zo continu kunnen flitsen.

“Vivaldi-regering is niet bezig met veiligheid”

“Terwijl er in Brussel ondertussen bijna dagelijks geschoten wordt, is Verlinden bezig met het innen van meer verkeersboetes”, zegt Depoortere. “Qua prioriteiten kan dat tellen. Samen met de afschaffing van de tolerantiemarge maakt dit deel uit van een ronduit pestbeleid jegens de automobilist.”

Het Vlaams Belang vindt dat de prioriteiten van Verlinden verkeerd liggen. “Het enige doel is om meer federale inkomsten te vergaren”, besluit Depoortere. “De Vivaldi-regering is niet bezig met veiligheid, maar probeert enkel om haar bodemloze financiële put te vullen. Veilige straten krijgen we niet met meer verkeersboetes, maar met meer politie.”