Nieuws
woensdag, 23 aug 2023

Gents museum Smak moedigt klimaatterrorisme aan

Klimaatbeweging Extinction Rebellion krijgt van het Gentse Smak een museumzaal ter beschikking om training te geven in ‘geweldloos’ actievoeren. “Dit is werkelijk de wereld op zijn kop”, vindt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “In tijden dat musea moeten strijden tegen dit soort vormen van klimaatterrorisme, gaat het Smak dit aanmoedigen en accommoderen. Ik zal Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vragen om dit te bekijken en te zien of hier gevolgen aan gekoppeld kunnen worden wat betreft hun subsidies.”

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (Smak) zal van 7 tot en met 24 september een zaal ter beschikking stellen van de activistische klimaatbeweging Extinction Rebellion. Die is vooral bekend omwille van hun gewelddadig vandalisme op kunstvoorwerpen over de hele wereld. De activisten zullen in het Smak onder meer foto’s tentoonstellen, lezingen geven en workshops ‘zeefdrukken’ en ‘protestborden’ aanbieden. 

Daarnaast zullen ze ook training geven om te leren actievoeren. Na de drie weken durende expositie wil Extinction Rebellion vanuit het Smak richting de kleine ring trekken om die te blokkeren. Die actie willen ze voorbereiden tijdens hun verblijf in het museum. De activisten zijn het Smak heel dankbaar dat ze een zaal ter beschikking krijgen, die voor iedereen toegankelijk is en waar je zelfs geen ticket voor nodig hebt. 

“Het Smak maakt zichzelf mee verantwoordelijk bij toekomstige schade aan musea door Extinction Rebellion”

“Dit is werkelijk de wereld op zijn kop”, zegt Brusselmans. “In tijden dat musea moeten strijden tegen dit soort vormen van klimaatterrorisme, gaat het Smak dit aanmoedigen en accommoderen. Het Smak maakt zichzelf mee verantwoordelijk bij toekomstige schade aan musea en kunst door Extinction Rebellion.”

Het Vlaams Belang bevestigt uiteraard dat het Smak een vrijheid van programmatie heeft, maar vindt dat er een lijn getrokken moet worden bij terrorisme. “Kunstwerken vernielen of wegen blokkeren, zijn acties die we ten strengste moeten veroordelen en Extinction Rebellion hoort volgens ons dan ook op de nationale terreurlijst”, aldus Brusselmans. “Ik zal Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vragen om dit te bekijken als minister van Cultuur en te zien of hier gevolgen aan gekoppeld kunnen worden wat betreft hun subsidies. De Vlaamse regering strooit graag met subsidies, maar klimaatterrorisme sponseren is meerdere bruggen te ver. ”