Nieuws
donderdag, 28 dec 2023

Juryleden terreurproces hebben psychologische hulp nodig: “Assisen was verkeerde keuze”

Van de twaalf juryleden op het terreurproces over de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 krijgen er acht psychologische bijstand. “Wij hebben ons er altijd tegen verzet om dit terreurproces voor een Hof van Assisen te laten plaatsvinden”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Dit proces was niet alleen duur en inefficiënt, maar ook nog eens ongezond voor zowel de nabestaanden als de juryleden.”

Eerder dit jaar vond het Assisenproces plaats over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 waarbij onder meer Mohamed Abrini en Salah Abdeslam schuldig bevonden werden aan terroristische moord. Gedurende zes maanden werd de twaalfkoppige jury onderworpen aan de gruwelijke beelden en getuigenissen van deze zwarte dag. Het staat buiten kijf dat dit een enorme impact had op de juryleden. Maar liefst acht van hen zijn meer dan drie maanden na het einde van het proces nog in therapie. Het gaat om juryleden die effectief gezeteld hebben en te kampen hebben met stressgerelateerde klachten, depressieve gevoelens en angst. Sinds kort kunnen juryleden uit assisenprocessen in therapie gaan en hebben zij recht op tien gratis sessies bij een psycholoog.

“Wij hebben ons er altijd met reden tegen verzet om dit terreurproces voor een Hof van Assisen te laten plaatsvinden”, zegt Bury. “Drie jaar geleden hadden wij al voorspeld dat dit proces een nodeloos complexe, omslachtige, langdurige en dure procedure zou worden. Jammer genoeg hebben wij gelijk gekregen.”

“Terreurproces had voor correctionele rechtbank gemoeten”

Het terreurproces werd van bij het begin gekenmerkt door incidenten en vertragingen. “Nog voor het proces was begonnen, waren er de beklaagdenboxen die aangepast moesten worden en meer dan een half miljoen euro kostten”, herinnert Bury eraan. “De terroristen stapten geregeld op uit onvrede met de geldende veiligheidsmaatregelen, waardoor ze zelfs niet meer gefouilleerd werden. Daarnaast werd er ook geheime veiligheidsinformatie voorgelezen waardoor dit terreurproces steeds meer op een klucht leek.”

Het Vlaams Belang betreurt nog steeds de keuze om dit proces niet te correctionaliseren. “Dit terreurproces was niet alleen duur en inefficiënt, maar ook nog eens ongezond voor zowel de nabestaanden van de slachtoffers als de juryleden die psychologische hulp nodig hebben”, besluit Bury. “De Vlaamse partijen waren het idee genegen om het terreurproces te voeren in een correctionele rechtbank. Aangezien de Franstalige partijen dit niet wouden, werd echter nodeloos de complexe Assisenprocedure met een volksjury gevolgd met alle gevolgen van dien.”