Persberichten
donderdag, 24 nov 2022

Nog geen 60.000 euro teruggevorderd van Vlaamse subsidies voor ontwikkelingssamenwerking

Foto: iStock. https://www.standaard.be/cnt/dmf20221123_97900754

In 2021 werden slechts twee Vlaamse subsidies voor ontwikkelingssamenwerking teruggevorderd. Samen goed voor minder dan 60.000 euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). “We zijn als Vlamingen solidair met heel de wereld, behalve met de Vlamingen die het erg moeilijk hebben in deze energie- en inflatiecrisis”, aldus Van dermeersch.

Volgens minister-president Jan Jambon veronderstelt elke subsidie die de Vlaamse overheid toekent aan een organisatie het nastreven van doelstellingen. Bovendien moet er door de begunstigde organisatie gerapporteerd worden over de vooruitgang hiervan en vereist elk dossier dus een tegenprestatie. Voor ontwikkelingssamenwerking werden er in 2021 twee terugvorderingen uitgevoerd. Van het programma Scholenbanden (VVOB) werd 54.199,13 euro teruggevorderd. Van de technische assistentie ter versterking van de dienst voor aanbestedingen van het Malawische ministerie van Gezondheid (Malawi Department for International Development) werd er 3.715,57 euro teruggevorderd. In totaal gaf Vlaanderen voor meer dan 52 miljoen euro uit aan subsidies voor ontwikkelingssamenwerking in 2021. 

Nog geen 60.000 euro teruggevorderd van meer dan 52 miljoen euro aan Vlaamse subsidies voor ontwikkelingssamenwerking

“Een terugvordering van nog geen 60.000 euro terwijl er meer dan 52 miljoen euro naar ontwikkelingssamenwerking gaat, is lachwekkend”, zegt Van dermeersch. Het Vlaams Parlementslid denkt dat er meer geld teruggevorderd kan worden en verwijst naar de vage doelstellingen van bepaalde projectsubsidies. “De Vlamingen betalen door de inflatie maar liefst 4,9 miljard euro aan bijkomende belastingen aan de Vlaamse overheid, die het geld langs deuren en ramen blijft buitensmijten in haar spilzucht. Wie als Vlaming niet in een bijzondere doelgroep zit, moet het in ruil voor maar liefst 4,9 miljard bijkomende belastingen, stellen met enkel de afschaffing van de Vlaamse energieheffing.”

Het Vlaams Belang hekelt de Vlaamse subsidies aan ontwikkelingssamenwerking. “We zijn als Vlamingen solidair met heel de wereld, behalve met de Vlamingen die het erg moeilijk hebben in deze energie- en inflatiecrisis”, aldus Van dermeersch. “We moeten eerst onze mensen helpen en dan pas geld geven aan Malawi, Mozambique en andere Afrikaanse landen.”