Persberichten
zondag, 18 jun 2023

Ontslag Pascal Smet enige juiste keuze, ook positie Lahbib onhoudbaar 

Het Vlaams Belang vindt het ontslag van Pascal Smet (Vooruit) als Brussels staatssecretaris de enige juiste keuze. “De burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran uitnodigen was de blunder te veel voor Smet”, zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “Hiermee heeft hij het Iraanse ayatollahregime verder gelegitimeerd en Brussel geafficheerd als de ontmoetingsplek bij uitstek voor terroristen.” Het Vlaams Belang vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) eveneens moet opstappen aangezien zij het visum regelde.

Pascal Smet heeft op een onverwachte persconferentie zijn ontslag aangekondigd als staatssecretaris in de Brusselse hoofdstedelijke regering. Hij had Alireza Zakani, de burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran, vorige week in Brussel uitgenodigd voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023'. Hij was de ex-chef van de Basij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en was in die functie verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van Iraanse dissidenten. Dit bezoek was opmerkelijk omdat het kwam kort na de vrijlating van Olivier Vandecasteele. Deze landgenoot zat maanden onterecht vast in een Iraanse gevangenis en werd als pasmunt gebruikt om de terrorist Assadollah Assadi vrij te krijgen, wat het Islamitische regime na maanden onderhandelen ook lukte. In het kielzog van Zakani reisden bovendien ook Iraanse geheime agenten mee die vreedzame manifestanten tegen het regime in Brussel bespioneerden met als doel om hen te intimideren en te verhinderen kritiek op het Iraanse regime te verspreiden in België.

“Lahbib zou beter het voorbeeld van Smet volgen en eveneens opstappen”

“De burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran uitnodigen was de blunder te veel voor Smet”, zegt Lootens-Stael. “Hiermee heeft hij het Iraanse ayatollahregime verder gelegitimeerd en Brussel geafficheerd als de ontmoetingsplek bij uitstek voor terroristen.”

Het Vlaams Belang vindt echter dat de kous hiermee niet af is en vraagt om het ontslag van Hadja Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken in de federale regering. “Het was Lahbib die het visum voor de vertegenwoordiger van het Iraanse schurkenregime toekende op eenvoudig verzoek van Pascal Smet”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Een minister die terroristen zomaar welkom heet, zit niet op haar plaats. Zij zou beter het voorbeeld van Smet volgen en eveneens opstappen.”