Persberichten
vrijdag, 31 mrt 2023

Verbale agressie naar chauffeurs De Lijn neemt opnieuw toe

Verbale agressie naar chauffeurs van de Lijn is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Ook het aantal dagen werkonbekwaamheid van chauffeurs als gevolg van agressie is gevoelig toegenomen. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “Het is duidelijk dat de regering de veiligheid van onze chauffeurs onvoldoende kan garanderen”, aldus D’haeseleer.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer opvroeg bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) blijkt dat vooral in de zone West (de provincies West- en Oost-Vlaanderen en de Brusselse Rand) de verbale agressie naar chauffeurs van De Lijn is toegenomen. Het aantal gevallen van verbale agressie steeg in deze zone van 477 (in 2021) naar 595 (in 2022). Dat is een toename van bijna 25 procent.

Het aantal dagen werkonbekwaamheid van chauffeurs van De Lijn als gevolg van agressie steeg in 2022 met 10 procent ten opzichte van 2021. In 2021 was en sprake van 2.583 dagen werkonbekwaamheid, waar dit in 2022 steeg tot 2.829 dagen werkonbekwaamheid. In 2022 ontbrak er dus 2.829 keer een chauffeur om de dienstverlening te verzekeren als gevolg van een agressiegeval en deze kon niet altijd vervangen worden.

“Krachtdadig beleid dringend nodig”

“Het is duidelijk dat minister Peeters geen vat krijgt op de agressie naar chauffeurs en controleurs toe”, reageert D’haeseleer. “Er is dringend nood aan een krachtdadig beleid. Een nultolerantie naar agressors toe, invoeren van strengere straffen, een toegangsverbod en het mogelijk maken dat chauffeurs en controleurs een bodycam kunnen dragen.”

Vorige week brak er nog een spontane staking uit bij de buschauffeurs van de Lijn om het agressieprobleem op het openbaar vervoer aan te kaarten. “Het pamperbeleid van minister Peeters met haar hoffelijkheidscampagnes volstaat niet”, besluit D’haeseleer. “Het is duidelijk dat de agressie naar chauffeurs niet afneemt. Het is tijd voor actie, want het is eigenlijk al vijf na twaalf voor de chauffeurs van De Lijn.”