Persberichten
vrijdag, 14 jul 2023

Vlaams Belang blijft kritisch over deelname militairen én politieagenten in uniform aan Pride

Het Vlaams Belang blijft erg kritisch staan ten opzichte van de deelname van militairen en politieagenten in uniform aan de Pride. Dit keer zullen ook tijdens de Antwerp Pride in augustus zowel militairen als agenten in uniform deelnemen. “De neutraliteit van het uniform wordt op deze manier geschonden”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “De vrijheid van manifestatie is absoluut, maar alle ideologische betogingen moeten op dezelfde manier behandeld worden.”

Op 12 augustus vindt de jaarlijkse Pride plaats in Antwerpen. Net zoals eerder tijdens de Pride in Brussel zal ook de Belgische defensie in uniform deelnemen. Ook de politie zal dat doen. “Wie wil deelnemen aan de Pride kan dat altijd”, zegt Ponthier. “De vrijheid van manifestatie is een fundamenteel grondrecht. Waar we wel erg kritisch tegenover staan is het feit dat er in uniform wordt deelgenomen. De overheid moet waken over de politieke neutraliteit van zowel de politie als het leger.”

“De overheid moet waken over de politieke neutraliteit van zowel de politie als het leger”

Voor de Pride in Brussel afgelopen mei gaf minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) toestemming aan militairen om deel te nemen aan de Pride in uniform. Ponthier vroeg Dedonder daarop of ze daarmee de neutraliteitsrichtlijnen niet schendt en of ze dan in de toekomst haar toestemming zal geven voor uniformdracht op alle ideologische manifestaties. Volgens de defensieminister bekijkt ze de aanvragen “geval per geval”. “Vandaag zien we dat een deelname aan de Pride in uniform geen uitzondering meer is waar expliciet toestemming voor moet worden verkregen, maar er al vanuit wordt gegaan dat het geen enkel probleem is”, vervolgt Ponthier. “Dat is een verontrustende evolutie.”