Persberichten
vrijdag, 26 apr 2024

Vlaams Belang wil chemische castratie voor seksueel misbruik mogelijk maken

Het Vlaams Belang wil rechters de mogelijkheid geven om chemische castratie en therapeutische behandeling voor ernstig seksueel misbruik op te leggen, en dit zowel tijdens als na de gevangenschap. “We moeten de maatschappij zo goed mogelijk beschermen tegen pedoseksuelen en andere seksuele delinquenten”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “En daarom moet de kans op herval zo klein mogelijk gehouden worden.”

Een 51-jarige man die meermaals zijn geslachtsdelen toonde aan minderjarigen, een grootvader die jarenlang zijn kleinkinderen misbruikte, een acteur die jongens van 13 en 15 verkrachtte, en deze week nog een twintiger die minderjarige meisjes onder druk zette om seksfilmpjes te sturen… Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van seksuele delinquenten die recent de media haalden. “En geen enkele van deze daders hoefde één dag de cel in”, aldus Bury. “Dergelijke straffeloosheid ondermijnt het weinige vertrouwen in Justitie alleen nog verder, want dit krijg je werkelijk niemand uitgelegd, en zeker niet de voor het leven getekende slachtoffers.”

“De huidige straffeloosheid leidt alleen maar tot meer recidivisme”

“In dit land krijgen slachtoffers van seksuele misdrijven maar al te vaak de vreselijke boodschap dat hun rechten van geen tel zijn”, gaat Bury verder, “Onze maatschappij blijft achter met seksuele delinquenten waarbij de kans op recidive enorm is.” Het Kamerlid wijst er in dit verband op dat de hervorming van het seksuele strafrecht een totaal gemiste kans was, en onverklaarbare versoepelingen bevatte, zoals de invoering van werkstraffen of elektronisch toezicht voor verkrachters.

Het Vlaams Belang zal zich nooit neerleggen bij de huidige straffeloosheid, die alleen maar tot meer recidivisme leidt. “Zeker bij seksuele delinquenten, die een zeer reële kans hebben te hervallen, moet vermeden worden dat ze ooit nog nieuwe slachtoffers kunnen maken”, besluit Bury. “Om deze redenen wil het Vlaams Belang dat rechters voor dit soort criminelen chemische castratie kunnen opleggen. Zo kan je kans op recidive minimaliseren.”

Naast de mogelijkheid van de chemische castratie wil het Vlaams Belang ook dat seksuele delinquenten zowel tijdens als na hun gevangenschap verplicht therapeutisch behandeld worden. En tot slot moeten rechters gevaarlijke seksuele delinquenten levenslang ter beschikking kunnen stellen van de strafuitvoeringsrechtbank, zodat ze altijd opgevolgd kunnen worden, en indien nodig meteen terug opgesloten kunnen worden in de gevangenis.