Nieuws
woensdag, 20 sep 2023

Vlaams Belang wil dat Vlaamse regering Plaasmoorde aankaart bij Zuid-Afrikaanse regering

Het Vlaams Belang heeft in het Vlaams Parlement opnieuw de kwestie van de Zuid-Afrikaanse Plaasmoorde aangekaart. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder overhandigde daarbij aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en voorzitter van de commissie Buitenlands Beleid Cathy Coudyser (N-VA) een lijst van 65 pagina’s met 2781 namen van vermoorde Afrikaners. “De Afrikaners zijn een broedervolk dat voor haar voortbestaan moet vrezen”, zei Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder aan Jambon, “Ik vind dat u die Plaasmoorde bij de Zuid-Afrikaanse regering moet blijven aankaarten.” 

Deze zomer hielden de uiterst linkse Economic Freedom Fighters (EFF) in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg een partijbijeenkomst. EFF-leider Julius Malema zette toen het controversiële lied ‘Kill de boer, kill the farmer’ in dat enthousiast meegezongen werd door de 90.000 aanwezigen. Malema imiteerde daarbij het geluid van een machinegeweer. Voor het Vlaams Belang is het lied een duidelijke oproep tot racistisch geweld tegen Blanke Afrikaners. Sinds het einde van de Apartheid vinden er in Zuid-Afrika geregeld ‘Plaasmoorde’ plaats. Dit zijn erfaanvallen op blanke Boeren, waarbij zij en hun families vaak gruwelijk vermoord worden. 

“Dergelijke oproepen tot geweld op blanke Afrikaners mogen niet getolereerd worden”

“De Afrikaners zijn een broedervolk dat voor haar voortbestaan moet vrezen”, zegt Slagmulder. “Hun taal is een zustertaal van het Nederlands. Wij kunnen als Vlamingen dus niet wegkijken en moeten aan de Zuid-Afrikaanse duidelijk maken dat dergelijke geweldoproepen onaanvaardbaar zijn.” Jambon erkende dat de criminaliteit in Zuid-Afrika zeer hoog is en dat het land een van de hoogste moordcijfers ter wereld heeft, maar ontkende het racistische karakter van de Plaasmoorde en wilde het ‘Kill the Boer’-lied niet kwalificeren als een oproep tot genocide. 

Jambon moest ook toegeven dat hij ondanks zijn eerdere beloftes de Plaasmoorde nog steeds niet bij de Zuid-Afrikaanse zaakgelastigde had aangekaart. “Als er systematisch en ongestraft opgeroepen kan worden om blanke boeren te vermoorden, dan zal dat blijven gebeuren”, reageerde Slagmulder. “Ik vind dat u de problematiek van de Plaasmoorde moet blijven aankaarten bij de Zuid-Afrikaanse regering.“ Slagmulder overhandigde daarbij om zijn verzoek kracht bij te zetten aan de minister-president en de commissievoorzitter een lijst van 65 pagina’s met daarop 2781 namen van blanke boeren die werden omgebracht.