Persberichten
zaterdag, 04 nov 2023

Ziekenhuizen zijn geen asielcentra

Vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil ziekenhuizen inschakelen voor de opvang van asielzoekers. “De federale regering verwaarloost haar kerntaken en laat haar eigen burgers stikken”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Zo blijft het aanzuigeffect vergroten waardoor er nooit een einde zal komen aan deze asielcrisis. De enige manier om die te stoppen, is door de instroom terug te dringen en de uitstroom te vergroten.”

Nadat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) begin september bekend maakte om tijdelijk geen opvang meer te voorzien voor alleenstaande mannen kwam zij met een ‘Winterplan’ om 2.000 à 4.000 extra opvangplaatsen bij te maken. Hierbij werd ook een ‘Taskforce’ opgericht, waarmee federale vakministers binnen hun domein op zoek moesten gaan naar mogelijke opvangplekken. Uit briefverkeer dat Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat de federale regering nu ook ziekenhuizen wil gebruiken als opvangplekken voor asielzoekers. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft de ruim honderd erkende ziekenhuizen in België opgeroepen om hiervoor plek vrij te maken.

“De federale regering blijft volharden in de boosheid”

“Na de jeugdverblijven, legerkazernes, daklozenopvang en hotels (door vzw’s) worden nu ook ziekenhuizen aangemaand om ruimte vrij te maken voor de opvang van asielzoekers”, zegt Van Grieken. “De federale regering blijft niet alleen volharden in de boosheid, maar verwaarloost haar kerntaken steeds meer en laat haar eigen burgers stikken. Door Hotel Belgica te spelen, importeert zij niet alleen armoede, maar ook alle buitenlandse conflicten.”

Het Vlaams Belang vindt het onrealistisch om steeds meer opvangplekken bij te creëren. “Het enige wat de federale regering hiermee doet, is het aanzuigeffect vergroten waardoor er nooit een einde zal komen aan deze asielcrisis”, besluit Van Grieken. “De enige manier om de asielcrisis te stoppen en geen mensonterende toestanden te hebben, is door de instroom terug te dringen en de uitstroom te vergroten.”