Nieuws
vrijdag, 27 aug 2021

Vaccineren op school: “Informele druk mag de keuzevrijheid niet ondermijnen”

Het Vlaams Belang stelt zich kritische vragen bij de concrete uitwerking van de aangekondigde coronavaccinaties op school en maakt zich zorgen over de vrijwaring van de keuzevrijheid. Vorige week besliste het Antwerpse stadsbestuur om vanaf 1 september mobiele vaccinatieploegen in de scholen in te zetten gezien de daar lagere vaccinatiegraad bij jongeren. Vandaag kondigde Brussel aan nog een stap verder te gaan nu in het Nederlandstalig secundair onderwijs kinderen vanaf 12 jaar en ook de ouders er zich via de scholen kunnen laten vaccineren. “Correct informeren over het coronavirus en vaccinaties op school is noodzakelijk. Faciliteren kan, maar men moet altijd de keuzevrijheid van de leerlingen en hun ouders respecteren”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang).

Vorige week besliste Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) in Antwerpen om er vanaf 1 september in de scholen te werken met mobiele vaccinatieploegen. Vandaag kondigde Sven Gatz (Open Vld), bevoegd voor het Brusselse Nederlandstalig onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), ook een plan aan om via de secundaire scholen de vaccinatiegraad te verhogen. In een eerste fase wordt ingezet op informeren, daarna is het de bedoeling om zoveel mogelijk leerlingen vanaf 12 jaar en hun ouders te vaccineren. De vaccinatie zelf wordt georganiseerd naargelang de mogelijkheden van de school, maar een deel zal effectief op de klasvloer gebeuren. Gatz verklaarde hierbij zo’n “50.000 tot 60.000 extra kinderen te prikken”. Jan Laeremans (Vlaams Belang) vindt deze initiatieven opmerkelijk, gezien eerdere verklaringen vanuit de Vlaamse regering anders klonken.

“Als kinderen en ouders onder druk worden gezet, wordt de keuzevrijheid ondergraven”

Het Vlaams Belang merkt zo op dat welzijnsminister Beke (CD&V) in juli niet echt voorstander was van het vaccineren op school, omdat dit administratief moeilijker zou liggen en hij liever iedereen naar het lokale vaccinatiecentrum wou. “Ook onderwijsminister Weyts (N-VA) was eerst tegen, maar nu gaf wel een partijgenote van hem in Antwerpen het startschot voor de vaccinatieploegen op school”, reageert Laeremans. Dit strookt alleszins niet met het imago dat sommigen rond Weyts opbouwen als zogenaamd de vrijwaarder van de school als puur pedagogische ruimte. “Is dit dan nu een kwestie van voortschrijdend inzicht of doen de lokale overheden gewoon hun eigen zin?”, vraagt de partij kritisch.

De vaccinatiecijfers liggen in Antwerpen - en vooral in Brussel - sterk lager dan in de rest van Vlaanderen. Zo heeft slechts 23 procent van de Brusselse jongeren een eerste prik gekregen, terwijl dit in het Vlaams Gewest 77 procent is. Brussels Parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang) wijst naar de demografische en culturele realiteit in Brussel. “Als je met dit plan van Gatz een hele hoop allochtonen die nog niet gevaccineerd is omdat ze anderhalve maand in hun thuisland zaten, toch gevaccineerd krijgt op vrijwillige basis, is dit een voordelige maatregel. Want dan zijn ze niet per se allemaal tegen het vaccineren, maar volgen ze de Vlaamse berichtgeving niet en trekken ze zich er niets van aan als het niet uit hun eigen middens komt”, aldus Lootens. “Maar als je hiermee kinderen en ouders onder druk zet die het niet willen, dan ondergraaf je de keuzevrijheid.”

Ook Laeremans hamert tot slot op het element van de keuzevrijheid. “We vaccineren ook al decennia kinderen op school voor andere ziektes, maar nu ligt het gevoeliger. Coronavaccinaties op school organiseren geeft een groter risico op een nefaste informele druk op die leerlingen en ouders, zowel deze vanuit de directies en leraren als van hun leeftijdsgenoten”, besluit Laeremans. “Dat moet in de praktijk zoveel als mogelijk vermeden en dus zowel in Antwerpen als in Brussel goed gecontroleerd worden.”