Persberichten
dinsdag, 18 feb 2020

Antwerpen inde in januari alleen minstens 2,1 miljoen aan LEZ-boetes

In januari waren er 14.228 overtredingen tegen de LEZ-regels die in Antwerpen gelden. Dat bleek uit het mondelinge antwoord van Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) aan gemeenteraadslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) maandag. Let wel, dit gaat enkel over overtredingen met Belgische wagens. Gezien een boete minstens 150 EUR bedraagt - dat bedrag wordt groter bij herhaaldelijke overtredingen - kon het Antwerpse stadsbestuur in januari dus minstens €2.134.200 boete-inkomsten incasseren. “Een onverholen pestbelasting om begrotingsputten te vullen”, vindt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). Zijn partij pleit voor de afschaffing van de LEZ-regels, ook buiten Antwerpen.

In januari van dit jaar waren er 14.228 overtredingen tegen de Antwerpse LEZ-regels. Dat is maar liefst zeven keer meer dan in januari vorig jaar. En dit betreft enkel de Belgische chauffeurs, dus het volledige aantal overtredingen ligt sowieso nog hoger. “Een simpele rekenoefening leert dat er zo minstens 2,1 miljoen euro werd gecasht afgelopen maand, maar hoogstwaarschijnlijk is het dus een pak meer”, zo zegt Bart Claes, die zich specialiseert in mobiliteit voor zijn partij. “En dan hebben we het nog niet eens gehad over de inkomsten uit dag- en jaarpassen. Kassa kassa, dus. De LEZ-regels zijn vooral een pestbelasting om begrotingsputten te vullen. Met milieu zijn die mensen niet bezig. Tijd om komaf te maken met deze LEZ-manie.”

Eerder in september 2019 bleek nog dat Stad Antwerpen tot dat moment zo’n 25,5 miljoen LEZ-boetes inde sinds de start van de emissieregels op 1 februari 2017. Per maand kwam dat neer een gemiddelde van ongeveer 820.000 EUR, veel minder dus dan de 2,1 miljoen die afgelopen januari werd geïnd. Opmerkelijk, want Meeuws liet dinsdagochtend via Radio 1 weten dat de nieuwste overtredingscijfers bewijzen dat “Antwerpenaren zich echt aanpassen, dat Antwerpenaren op de hoogte zijn dat er een LEZ is, dat er ook een verstrenging was [en] de Antwerpenaren ook aanvaarden dat dat goed is voor de luchtkwaliteit en dus bereid zijn om inspanningen te leveren.”