Persberichten
maandag, 03 mei 2021

"Belasting op digitale multinationals moet eigen inwoners helpen"

Vlaams Belang Europa steunt een hogere belasting voor digitale bedrijven, maar wil de heffing op nationaal niveau organiseren en de inkomsten aanwenden voor de eigen burgers. Over een nieuw kader rond een Europese digitale belasting werd woensdag in het Europees Parlement gedebatteerd. Het rapport heeft als doel een oplossing te vinden voor het systematisch onderbelasten van de digitale economie, met oog voor de mobiliteit en de waardecreatie van de digitale multinationals.

Een eerlijke belasting voor digitale bedrijven was al langer een heikel punt binnen Europa. Met dit verslag wou het Parlement tegemoet komen aan de problematiek rond het fiscaal inwonerschap van digitale bedrijven en een mogelijke Europese digitale belasting. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) hekelde de huidige situatie: “ Via allerhande fiscale constructies ontlopen de digitale, multinationale bedrijven doelbewust hun bijdrage. De lusten zijn voor enkele rijke aandeelhouders, de lasten voor de gemeenschap.”

“Een belastingsmodel dat de belasting in Vlaanderen niet verlicht is geen optie”

Volgens het voorstel dat ter stemming ligt wil de Europese Unie met de nieuwe inkomsten zijn begroting op orde stellen en nieuwe EU-programma’s subsidiëren. Onaanvaardbaar, volgens Vandendriessche, die met de opbrengsten de concrete noden van de nationale bevolking wil aanpakken. “Een digitale belasting is nodig, maar het is ondenkbaar dat de Europese Unie deze belastingen zou innen, en vervolgens verkwisten aan haar vele nutteloze instellingen.” Vlaanderen is qua Europese bijdrage per capita reeds de absolute koploper in Europa. Een alleenstaande Vlaamse werknemer betaalt meer dan de helft van zijn salaris aan belastingen, terwijl digitale bedrijven gemiddeld 9.5% betalen. “Elk moet zijn deel bijdragen, en dat is nu niet het geval.”

Daarom riep Vandendriessche op om de nationale belastingen op elkaar af te stemmen, al dan niet binnen de OESO. Zo kunnen digitale bedrijven een faire bijdrage leveren aan fiscale rechtvaardigheid binnen de volksgemeenschap. Op die manier zouden de inkomsten vloeien naar het nationale niveau, en niet als nieuwe eigen inkomsten voor de Europese instellingen. “Belastingen moeten geheven worden op maat van de behoeften van een land, niet om de eindeloze geldhonger van de Europese Unie te stillen,” besloot Vandendriessche.