Nieuws
maandag, 17 jan 2022

“Inschrijvingsdecreet gemiste kans om vrijheid scholen te maximaliseren”

De onderwijscommissie van het Vlaams Parlement keurde vorige week het nieuwe inschrijvingsdecreet goed voor scholen in het Vlaams Gewest. Belangrijkste wijziging is het schrappen van de dubbele contingentering in het basisonderwijs ten voordele van een 20%-voorrang voor ondervertegenwoordigde groepen. Het Vlaams Belang kant zich tegen voorrangen op basis van sociaaleconomische criteria en wil de autonomie van scholen en de keuzevrijheid van ouders maximaliseren. “Deze kleine stap in de goede richting toont duidelijk onze invloed op het beleid,” zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Maar de Vlaamse Regering moet veel meer doen om echt komaf te maken met dergelijke voorrangen.”

Donderdag werd het nieuwe inschrijvingsdecreet voor scholen op het grondgebied van het Vlaams Gewest besproken en gestemd in de onderwijscommissie van het Vlaams Parlement. Het decreet schrapt heel wat verplichtingen voor scholen zonder capaciteitsdruk en algemene planlast, maar wijzigt inhoudelijk ook de regelingen voor scholen met capaciteitsdruk en die in een Lokaal Overlegplatform (LOP) zitten. De belangrijkste verandering is hier de afschaffing van de dubbele contingentering in het basisonderwijs. Deze wordt naar het voorbeeld van het secundair onderwijs vervangen door een facultatieve voorrang van 20% voor ‘ondervertegenwoordigde groepen’.

Het Vlaams Belang heeft zich in deze altijd verzet tegen de dubbele contingentering omdat het leerlingengroepen automatisch voorrang gaf op basis van sociaaleconomische criteria en doelbewust een sociale mix wou creëren op scholen. “De enige sociale mix die voor ons aanvaardbaar is, is degene die zich spontaan realiseert, niet de sociale mix die men van overheidswege wil opleggen”, aldus nog Beckers. “De enige uitzondering hierop vormt de precaire situatie in en rond Brussel waar het Vlaams onderwijs te maken heeft met een enorme influx van Franstaligen. In die zin is de afschaffing van de dubbele contingentering mooi, maar het alternatief is ook gebrekkig. In feite zal die 20%-voorrang bij veel Lokale Overlegplatformen (LOP’s) en schoolbesturen toegepast worden op sociaaleconomische criteria. Die 20%-regeling wordt zo een semi-dubbele contingentering.”

"Enkel bestuur door het Vlaams Belang zal keuzevrijheid van de ouders en scholen garanderen"

Binnen de LOP’s wordt het stemrecht afgebakend tot enkel de onderwijspartners. “Dat is terecht, maar desondanks zullen in veel LOP’s niet-onderwijspartners zoals kansarmoede-organisaties en migrantenbelangenverenigingen nog altijd van grote invloed zijn op de voorrangsbeslissingen.” zegt Beckers. Het nieuwe inschrijvingsdecreet stelt ook dat de afgesproken voorrangsregeling van het LOP moet bekrachtigd worden door de gemeenteraden van het grondgebied waar de scholen gevestigd zijn. “Minister Weyts noemt dit een garantie op bredere gedragenheid, maar eigenlijk maak je het inschrijvingsbeleid zo afhankelijk van de lokale politiek”, legt Beckers uit. “Ook zal het tot conflicten leiden tussen verschillende gemeentes aangezien scholen met vestigingen in meerdere gemeenten bekrachtiging moeten krijgen van al deze gemeenteraden. Dat zal een soep worden..”

“Het nieuwe decreet is een stap in de goede richting, maar het is een veel te kleine stap, vandaar dat we ons bij de stemming onthouden hebben.” besluit Beckers. “Het bewijst dat we impact hebben, en vandaar ook dat ik bij meer linkse Open Vld’ers weinig animo merk voor dit decreet. Maar een vingerafdruk is ook enkel maar dat, echt bestuur door het Vlaams Belang is de enige manier om de autonomie van scholen over hun inschrijvingsbeleid en de keuzevrijheid van ouders te garanderen.”