Nieuws
dinsdag, 20 dec 2022

Bpost probeert handen in onschuld te wassen over krantencontract

Foto: iStock. Bpost probeert handen in onschuld te wassen over krantencontract

Bpost heeft het dossier over mogelijke belangenvermenging bij de toekenning van het contract voor de verdeling van de kranten doorgestuurd naar het parket. “Het is duidelijk dat Bpost haar handen in onschuld probeert te wassen over dit krantencontract en de schuld naar voormalig CEO Dirk Tirez probeert te schuiven”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “Maar het feit is dat niet alleen Bpost, maar alle politieke partijen boter op het hoofd hebben in dit dossier. De N-VA heeft het ook niet gedurfd om dit krantencontract af te schaffen toen ze in de federale regering zat.”

Midden oktober raakte bekend dat de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) een onderzoek had ingesteld naar afspraken tussen de krantenuitgevers, Bpost en het distributiebedrijf PPP. Bij de toekenning van het contract voor de verdeling van de kranten zou het kleine PPP van Bpost de belofte hebben gekregen om een bepaalde hoeveelheid kranten te mogen bussen. In ruil besliste PPP om niet mee te dingen naar de volledige concessie, waardoor Bpost uiteindelijk het contract kreeg toegewezen. Dirk Tirez, de CEO op dat moment van Bpost, zou volgens een intern onderzoek hiervan op de hoogte zijn geweest. Hij had al eerder een stap opzij gezet, maar stapte twee weken geleden definitief op. Bpost heeft het dossier nu doorgestuurd naar het parket.

“Boter op het hoofd”

“Het is duidelijk dat Bpost haar handen in onschuld probeert te wassen over dit krantencontract en de schuld naar Tirez probeert te schuiven”, zegt Dewulf. “Maar dit is een dossier waarin al decennia gesjoemeld wordt. Voor ons is het al langer duidelijk dat er een grote kuis moet gehouden worden en dat deze subsidies voor de bedeling van kranten moeten verdwijnen. Op jaarbasis gaat het hier om bijna 170 miljoen euro aan belastinggeld.”

Volgens het Vlaams Belang hebben in dit dossier niet alleen Bpost, maar alle politieke partijen boter op het hoofd. “Niet alleen de Waalse socialisten hebben deze krantensubsidies altijd verdedigd, maar ook voor cd&v was het schrappen ervan onbespreekbaar”, aldus Dewulf. “Het was voor hen essentieel dat ‘Kerk en Leven’ overal gebust werd. Ook de groenen wouden deze milieuvervuiling in stand houden en de N-VA heeft het evenmin gedurfd om dit af te schaffen toen ze in de federale regering zat.”