Nieuws
maandag, 05 jun 2023

Geweld tegen politie door Antifa onaanvaardbaar

In het Duitse Leipzig zijn het afgelopen weekend 50 politieagenten gewond geraakt bij rellen met extreemlinkse betogers van Antifa. “Dit geweld is onaanvaardbaar, maar zowel in Duitsland als bij ons komt geweld bijna altijd uit dezelfde linkse hoek”, zegt voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Antifa is een gevaar voor de democratie en de fysieke integriteit van zowel politieagenten als onschuldige burgers. Deze extreemlinkse organisatie hoort thuis op de lijst van terreurorganisaties.”

Bij de verboden ‘Tag X’-demonstratie in Leipzig zijn er afgelopen zaterdag zware rellen uitgebroken tussen extreemlinkse relschoppers van Antifa en de politie. Hierbij zijn vijftig politieagenten gewond geraakt. De demonstratie werd georganiseerd naar aanleiding van de veroordeling van studente Lina E. en drie medestanders. Zij werden eerder in de week veroordeeld voor aanvallen met hamers op wie zij identificeerden als neonazi’s en waarbij verschillende mensen ernstig gewond raakten. Volgens de politie waren er ongeveer 1.500 deelnemers bij de demonstratie. Die bleef aanvankelijk vreedzaam, maar ontaardde toen extreemlinkse relschoppers verschillende voertuigen en vuilnisbakken in brand staken en politieagenten begonnen te bekogelen. Volgens Antifa is de politie zelf verantwoordelijk voor de rellen, omdat ze “de demonstratie niet liet doorgaan”.

“Deze extreemlinkse organisatie hoort thuis op de lijst van terreurorganisaties”

“Dit geweld is onaanvaardbaar. Het is ook symptomatisch, want zowel in Duitsland als bij ons komt geweld bijna altijd uit dezelfde linkse hoek”, zegt Depoortere. “Of het nu om een onschuldige lezing van Filip Dewinter gaat, of om de vreedzame ‘Doe ze luisteren’-meeting, telkens zijn de gemaskerde Antifa-leden van de partij om keet te schoppen, geweld te plegen en vernielingen aan te richten.”

Eerder dit jaar riep Antifa in een campagne aan de Antwerpse universiteit nog op tot geweld tegen leden van het Vlaams Belang, de Vlaams Belang Jongeren, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond KVHV, en van de Nationalistische Studentenvereniging NSV. “Antifa is een gevaar voor de democratie en de fysieke integriteit van zowel politieagenten als onschuldige burgers”, aldus Depoortere. “Deze extreemlinkse organisatie hoort thuis op de lijst van terreurorganisaties. Het is onbegrijpelijk dat de traditionele partijen en de N-VA niet durven om dit te doen.” Het Vlaams Belang zal een voorstel van resolutie indienen om dit te doen.