Nieuws
donderdag, 10 aug 2023

Overheid werkt kloof tussen particuliere en bedrijfswagens zelf in de hand

Terwijl de populairste bedrijfswagens bijna allemaal luxueuze elektrische wagens zijn, worden de populairste auto’s bij particulieren steeds soberder. “De Vlaamse regering werkt met haar elektrificatieplannen deze kloof zelf in de hand”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Als elektrische wagens voor particulieren onbetaalbaar zijn, betekent een verplichting dat het voor hen onmogelijk wordt om nog een eigen wagen te bezitten.”

Uit cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio blijkt dat van de 43.671 elektrische auto’s die sinds begin dit jaar in ons land zijn ingeschreven er ruim 39.000 of 90 procent bedrijfswagens zijn. De populairste bedrijfswagen zijn op dit moment bijna allemaal dure en luxueuze elektrische wagens. Bij leasingbedrijf Arval, dat een portefeuille van 100.000 leasingauto’s beheert, bestaat de top vijf van bestelde modellen dit jaar uit één plug-in hybride, de BMW X1, en dan vier volledig elektrische wagens, waaronder de Tesla Y en de Volkswagen iD.4. Daartegenover staat dat de populairste auto’s bij particulieren steeds soberder worden. Volgens Traxio staan in de top vijf van populairste particuliere wagens drie modellen van het merk Dacia, het Roemeense budgetmerk van het Franse Renault. 

“Stop die verplichte elektrificatie en laat iedereen vrij kiezen met wat hij of zij rijdt”

“De Vlaamse regering werkt met haar elektrificatieplannen deze kloof zelf in de hand”, zegt Claes. “De overheid moet mensen nochtans net niets opdringen en wij blijven ons hiertegen verzetten. Bovendien kan ons elektriciteitsnet al die elektrische wagens niet aan.”

Het Vlaams Belang begrijpt niet dat de Vlaamse regering de elektrificatie van wagens verplicht doorduwt en dat zelfs sneller wil dan de Europese Unie. Ook op Europees niveau groeit de kritiek. “Het is onbegrijpelijk dat Vlaanderen hier per se de beste leerling van de klas wil zijn op kap van de burger en zelfs niet van CO2-neutrale brandstoffen wil horen”, aldus Claes. “Als elektrische wagens voor particulieren onbetaalbaar zijn, betekent een verplichting dat het voor hen onmogelijk wordt om nog een eigen wagen te bezitten. Dit werkt de verkeersarmoede gewoon in de hand. Laat daarom iedereen kiezen met wat hij of zij rijdt.”