Nieuws
maandag, 15 feb 2021

Vlaams Belang begrijpt, maar betreurt ‘bom van Boeve’

Vlaams Belang betreurt de beslissing van het katholiek onderwijs om naar het Grondwettelijk Hof te trekken. Volgens hun topman Lieven Boeve zijn de nieuwe eindtermen “te veel en te gedetailleerd” en beknotten ze daarom de pedagogische vrijheid van de scholen. Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) reageert: “We volgen het katholiek onderwijs in hun bezorgdheid over de werkbaarheid voor praktijkgerichte richtingen, maar met deze demarche legt Boeve een bom onder de continuïteit van ons onderwijs. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moet nu duurzame garanties bieden inzake de praktijkcommissie die de haalbaarheid van de eindtermen moet bewaken.”

Waarmee Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) en hun directeur-generaal Lieven Boeve dreigden, wordt werkelijkheid: De grootste onderwijskoepel trekt naar het Grondwettelijk Hof en vraagt de opschorting van de eindtermen van de tweede en derde graad secundair onderwijs, die op 10 februari werden goedgekeurd in het Vlaams Parlement. In hun kielzog vechten ook zo’n 50 schoolbesturen de nieuwe eindtermen aan. Zij stellen dat de eindtermen te gedetailleerd zijn en geen minimumdoelen meer zijn, maar wel een echt onderwijsprogramma dat de veelheid van het geheel de pedagogische vrijheid beknot en de haalbaarheid in het gedrang brengt.

Het Vlaams Belang begrijpt dat schoolbesturen waarschuwen dat in TSO-, KSO- en BSO-richtingen de versterkte theoretische component nadelig zal zijn voor praktische vorming en remediëring. “Hierover zijn concessies geweest vanwege minister Weyts, maar de vraag is of die voldoende zijn”, vraagt Laeremans. Boeves spel daarentegen ruikt echter naar een machtsstrijd tussen het katholiek onderwijs en de Vlaamse regering. Normaliter zouden de eindtermen voor het derde jaar vanaf september 2021 uitgerold worden, maar nu is de vraag of dat zal lukken. “Dit ondergraaft de onderwijscontinuïteit”, stelt Laeremans. Misschien moeten derdejaars leerlingen nog een jaar met de oude eindtermen verder, terwijl ze in de eerste graad les kregen met de nieuwe. “Zo ontstaat er een ‘gat in de leerlijn’.”

Eindtermen zorgen voor wrevel: “Garanties van Weyts nodig inzake de haalbaarheidbewakende praktijkcommissie om zaak te ontmijnen”

Het hele conflict is nu geëscaleerd tot een zoveelste stand-off tussen het kabinet Weyts en het katholiek onderwijs. Hoe kunnen we uit deze impasse geraken? “De opmaak van de eindtermen is een expertisewerk van jaren. We kunnen deze niet opnieuw volledig laten herschrijven wegens tijdgebrek”, stelt Laeremans. Er kunnen her en der nog enkele geschrapt worden uit de theoretische vakken in de arbeidsmarktfinaliteitrichtingen. “Ik denk aan de inhoudelijke eindtermen literatuurbeleving in Nederlands en vreemde talen en enkele niet per se schoolse attitudinale eindtermen.”

Volgens het Vlaams Belang moet de haalbaarheid van de eindtermen streng bewaakt worden bij de geleidelijke uitrol ervan in de komende 4 schooljaren. “Weyts kan tegemoet komen aan het katholiek onderwijs door echte garanties te bieden inzake de praktijkcommissie die gedurende de implementatie evalueert en correcties kan aanbrengen”, vervolgt Laeremans. Voorlopig staat ze enkel in de begeleidende nota van het decreet en zal ze maar een jaar in voege zijn. “Om de zaak te ontmijnen is er nood aan een decretale verankering, een looptijd van minimum 4 jaar en een verzekering dat er ook voldoende mensen uit het werkveld zelf in die commissie zullen zetelen”, besluit Laeremans.