Nieuws
dinsdag, 12 sep 2023

Mobiliteitsminister Peeters volgt eindelijk Vlaams Belang en herziet autokeuringen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft aangekondigd dat ze drastisch wil ingrijpen in de Vlaamse autokeuringen. “De minister heeft hierover dan toch eindelijk geluisterd naar het Vlaams Belang”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Zij heeft de door ons aan de kaak gestelde problemen veel te lang genegeerd. Er is helaas maar één partij die nog wil opkomen voor de automobilist en dat is het Vlaams Belang.”

De 43 keuringsstations in Vlaanderen zijn allemaal in handen van zes families en privébedrijven. De werking hiervan ligt al langer onder vuur met een recordaantal klachten bij de Ombudsman over de autokeuringen in 2022. Die gingen van schade ontstaan aan de wagen in de keuring, maar waarvoor het station “niet aansprakelijk” zou zijn, foutieve beslissingen waardoor mensen nodeloos op kosten werden gejaagd, beoordelingen strenger dan de wet en bovenal een onthutsend gebrek aan controle en toezicht op de keuringsstations. 

Bovendien zouden sommige werknemers ook smeergeld aannemen om de keuring te versnellen en positief te beïnvloeden. Mobiliteitsminister Lydia Peeters liet na veelvuldige vragen van het Vlaams Belang in het parlement een externe audit uitvoeren waarbij ons systeem van autokeuringen met die van de buurlanden vergeleken werd. Op basis hiervan stelt ze nu voor om het monopolie van de huidige uitbaters af te schaffen en naar Nederlands model ook garages auto’s te laten keuren.

“Het Vlaams Belang is de enige partij die altijd opkomt voor de automobilist”

“Het is een goede zaak dat de minister overstag is gegaan en geluisterd heeft naar onze kritiek”, zegt Verheyden. “Het huidige systeem van autokeuringen was niet meer van deze tijd en wij drongen al langer aan op een grondige herziening ervan. Peeters heeft de door ons aan de kaak gestelde problemen echter veel te lang genegeerd en hierdoor tal van Vlamingen nodeloos op kosten gejaagd.”

Deze beleidswijziging toont nog maar eens de impact van het Vlaams Belang op Mobiliteit. “Wij zijn de enige partij die altijd opkomt voor de automobilist”, aldus Verheyden. “Wij waren de eerste partij die ervoor pleitte om de autokeuringen in Vlaanderen in de garages te laten plaatsvinden en ook de eerste die zich verzette tegen de invoering van lage emissiezones. Laten we bovendien niet vergeten dat het dankzij ons verzet is dat de N-VA het rekeningrijden op het laatste nippertje introk.”