Nieuws
dinsdag, 26 dec 2023

Zweedse regering voert Vlaams Belang-voorstel in om ontwikkelingshulp te koppelen aan terugname

Landen die weigeren om migranten die in Zweden zijn uitgewezen terug te nemen, zullen geen ontwikkelingshulp meer ontvangen. Dat kondigde de Zweedse regering aan. Het is een voorstel dat het Vlaams Belang al jaren bepleit. “Niets houdt België tegen om hetzelfde te doen”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. “Het is een maatregel die kan helpen de dramatische terugkeercijfers te verbeteren, maar met Vivaldi moeten we er niet op rekenen dat er ooit werk van zal gemaakt worden. Dat kan enkel met het Vlaams Belang.”

De Zweedse regering die steun krijgt van de rechtse Zweedse Democraten (SD) kondigde de maatregel aan. Het Vlaams Belang bepleit de koppeling van ontwikkelingshulp aan een terugnameplicht al jaren. Na de islamitische aanslag door een uitgewezen asielzoeker in Brussel leken zelfs de Vivaldi-partijen niet anders te kunnen dan het Vlaams Belang gelijk te geven. “Maar de resolutie van onze partij werd ondanks hun beloftes gewoon weggestemd”, zegt Pas. “De belofte van een strenger migratiebeleid dient voor Vivaldi enkel om kritische stemmen de kop in te drukken wanneer dat nodig is, maar een week later zijn ze hun beloftes alweer vergeten.”

“Het is toch niet meer dan logisch dat we geen belastinggeld versluizen naar landen die zelfs weigeren om hun in ons land uitgewezen onderdanen terug te nemen"

“Het is toch niet meer dan logisch dat we geen belastinggeld versluizen naar landen die zelfs weigeren om hun in ons land uitgewezen onderdanen terug te nemen", vervolgt Pas. “Ontwikkelingshulp niet koppelen aan een terugnameplicht zorgt ervoor dat die landen ons in het gezicht uitlachen.” De Kamerfractieleider wijst erop dat de terugkeercijfers van uitgewezen asielzoekers dramatisch laag liggen. Terwijl in de eerste acht maanden van dit jaar welgeteld 22.639 personen een terugkeerbesluit kregen, keerden in dezelfde periode nauwelijks 2.891 personen die effectief in ons land zijn geweest, vrijwillig of gedwongen terug.

De beslissing van de Zweedse regering toont volgens Pas bovendien aan dat rechtse partijen zoals het Vlaams Belang wegen op het beleid van verschillende Europese landen. “We krijgen maatregelen gerealiseerd die daadwerkelijk leiden tot een strenger en efficiënter migratiebeleid”, besluit Pas. “Met een ijzersterk Vlaams Belang in 2024 kan dat ook bij ons.”